KNOV Winkelmandje (0) Menu

Wetenschappelijk advies over silicium ter preventie van bekkeninstabiliteit

10 september 2021

Verschillende casussen laten zien dat het mineraal silicium in de drinkbare vorm een positief effect heeft op bekkeninstabiliteit. Is dit wetenschappelijk bewezen effectief? Zitten er negatieve bijwerkingen aan? En hoe werkt dit in gebruik?

Om deze vragen te beantwoorden zijn nationale en internationale richtlijnen geraadpleegd, aangevuld met een literatuuronderzoek. De uitkomsten zijn opgenomen in dit wetenschappelijke advies.

Conclusie

Er is weinig evidence bekend over de effecten van het mineraal silicium in het lichaam. We weten vooral dat het goed is voor de versteviging van de botten en haargroei. Er zijn ook aanwijzingen voor een positief effect op het verstevigen van het bindweefsel. Ondanks het toenemende bewijs, is de exacte rol van silicium in het metabolisme nog niet gekend. Sommige studies concluderen dat, hoewel gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken de effectiviteit evalueren van siliciumsuppletie nog ontbreken, voedingsadvies betreffende silicium moet worden overwogen. Enige literatuur vindbaar over silicium en zwangerschap toont de verschillen aan in de maternale en neonatale silicium concentratie, alleen waren dit maar enkele studies met erg weinig participanten. Toch bevelen enkele bronnen het gebruik van silicium aan ter behandeling van bekkenbodeminstabiliteit, maar er is geen bewijs vindbaar dat dit advies kan bevestigen. Er is meer onderzoek nodig om deze aanbevelingen op brede schaal te onderbouwen.

Benieuwd naar het volledige wetenschappelijke advies. Lees hieronder het hele rapport.

  • Wetenschappelijk advies over silicium ter preventie van bekkeninstabiliteit (339 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur