KNOV Winkelmandje (0) Menu

NTVG-bericht 'Pijn bij bevallen: injecties met steriel water?'

17 december 2013

In het NTVG van 7 december (nr. 49) reageren Hans van der Woude (socioloog-methodoloog) en Merle Geerdink (aios Huisartsgeneeskunde) op de discussie over het geven van steriel waterinjecties tijdens de bevalling door verloskundigen.

Relevante reviews

Van der Woude en Geerdink geven in hun artikel 'Pijn bij bevallen: injecties met steriel water?' een heldere weergave van de discussie die wordt gevoerd door voor- en tegenstanders van de steriel waterinjecties en nuanceren deze. Dit doen zij aan de hand van de 2 relevante reviews die in de discussie worden opgevoerd: BJOG en een Cochrane review. De systematische reviews worden vergeleken, de geselecteerde trials besproken en er worden afwegingen gemaakt

Vraag naar pijnbehandeling toegenomen

De vraag naar pijnbehandeling bij barende vrouwen is toegenomen. Zorgverleners leggen deze wens van de cliënt uit als ‘het hebben van geen pijn’. Met de huidige medicamenteuze mogelijkheden die er zijn, wordt een pijnloze baring niet altijd bereikt. Bij de keuze van de zwangere voor wel of geen pijnstilling spelen diverse aspecten een rol: bijwerkingen en gevolgen van de behandeling, maar ook praktische overwegingen ( mobiel blijven; niet aan bed gekluisterd zijn. Steriel waterinjecties is daarom een uitbreiding op het palet van pijnbehandeling waarbij er geen bijwerkingen zijn beschreven . SWI heeft geen negatieve bij-effecten voor moeder en kind, de behandeling kan zonder problemen herhaald worden en kent geen plaatsindicatie .

Uitkomstmaat

De uitkomstmaat die tegenwoordig gehanteerd wordt in pijnonderzoek ‘reductie van pijn tot hooguit geringe pijn’ hoeft dus niet aan te sluiten bij de vraag van de barende. Uit onderzoek blijkt dat sommige interventies, zoals baden en ondersteuning niet zozeer de pijnintensiteit verminderen, maar wel de behoefte aan pijnstilling. Reductie van pijn tot een draaglijk niveau is vaak al genoeg om de baring, samen met continue begeleiding, aan te kunnen.

De uitkomstmaat van de Cochrane review over de waterinjecties, 50% pijnreductie, wordt niet gehanteerd in andere Cochrane reviews, bijvoorbeeld die over opioide analgesie en epiduraal analgesie. Ook medicamenteuze pijnbehandelingen voldoen niet altijd aan dit criterium.

Conclusie

De trials die bekeken zijn voor het commentaar van Van der Wouden en Geerdink wijzen allemaal in dezelfde richting: het effect op de pijn lijkt aanzienlijk is de conclusie. De moeite waard dus om de steriel waterinjecties in een degelijk opgezette studie in Nederland uit te gaan voeren om de bewijskracht te versterken. Aldus Van der Woude en Geerdink.

De structuur om een dergelijk onderzoek op te zetten is voorhanden. De landelijk ingerichte consortia kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur