KNOV Winkelmandje (0) Menu

NRC artikel 'Het is een prachtig kind. Waarom is hij overleden'

22 april 2016

In het NRC Handelsblad van zaterdag 23 april staat het artikel 'Het is een prachtig kind. Waarom is hij overleden?' over de doodgeboorte van Mikki, de zoon van de journalisten van het artikel.

Wat de journalisten - de ouders van de baby - is overkomen, is vreselijk. Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen waar een ouder mee te maken kan krijgen. Na het overlijden van hun zoon zijn deze ouders op zoek gegaan naar antwoorden op hun vragen. Vragen over onder andere de groei en het bewegen van de baby tijdens de zwangerschap. Hun zoektocht en de uitkomst hebben zij opgetekend in het artikel.

Terugdringen babysterfte

Iedere dag zetten verloskundigen zich in voor de beste zorg aan moeder en kind. Sinds het uitkomen van het rapport "Een goed begin" werken verloskundigen nauw samen met gynaecologen en andere partijen in de geboortezorg om de babysterfte terug te dringen. Dit bleek onlangs ook uit het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ze laten weten dat de beroepsgroepen betrokken bij de geboortezorg hun verantwoordelijkheid nemen en ook weer nieuw beleid ontwikkelingen om de zorg te verbeteren, bijvoorbeeld aan kwetsbare zwangeren. We zien dat de babysterfte afneemt en dat is een positieve ontwikkeling. Hier gaan we onverminderd mee door. Ook als het gaat om de opsporing van groeivertraging, een van de oorzaken van de babysterfte. 

Daarmee kunnen we helaas niet het verdriet verzachten van deze ouders. 

Minder leven voelen

We betreuren wat er in deze persoonlijke casus is gebeurd. Verloskundigen nemen de signalen van minder leven voelen serieus. De KNOV heeft daarom samen met de NVOG de richtlijn en de voorlichting over minder leven voelen ontwikkeld. 

Krijgt u in uw praktijk vragen over het voelen bewegen van de baby in de buik en wilt u na het consult extra informatie meegeven? Verwijs vrouwen naar deverloskundige.nl voor informatie over minder leven voelen, onder andere de folder Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen.

Opsporing foetale groeivertraging

Een goede opsporing van de foetale groeivertraging is een van de oorzaken om de babysterfte in Nederland te terugdringen. Hiervoor is de GROW-NL methode in Nederland geïntroduceerd. 

Informatie over opsporing foetale groeivertraging met de GROW-NL methode vindt u op deze website. Zwangere vrouwen die de groei van de baby willen volgen aan de hand van de GROW-NL methode, kunt u voor onder andere de folder verwijzen naar deverloskundige.nl

De KNOV wil graag met de NVOG de foetale groeivertraging oppakken en een gezamenlijke methode ontwikkelen om op uniforme wijze de groeivertraging op te sporen.

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur