KNOV Winkelmandje (0) Menu

Registratie etniciteiten

Gepubliceerd: 10 februari 2015, laatste update: 18 januari 2018

Protocol etniciteiten

Het KNOV-protocol ‘Classificering van etniciteiten in de verloskundige zorg’ is ontwikkeld om de classificering van etniciteiten eenduidiger te maken tussen zorgverleners.

Registreren van etniciteit is geen sinecure. Zorgverleners interpreteren de PRN-indeling verschillend en sommigen hebben bezwaren tegen de registratie, omdat zij de classificering beschouwen als te beperkt of omdat deze individuen stigmatiseert. Eenduidige registratie van etniciteit is wel belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek en voor het individualiseren van zorg, bijvoorbeeld in de groeicurves van GROW-NL. Daarom ontwikkelde de KNOV dit classificatieprotocol.

Het protocol volgt de PRN-indeling van 2015 en is afgeleid van een protocol van de VeCaS-studie (Verloskundig CasusregistratieSysteem) van de vakgroep Midwifery Science van de Academie Verloskunde Maastricht.

Zelfrapportage door de vrouw

Het protocol gaat primair uit van zelfrapportage. De vrouw laat weten tot welke etnische groep zij behoort volgens de PRN-indeling.

Pas als de zwangere vrouw zelf twijfelt over de etniciteit kijkt u naar het geboorteland. In dit protocol geldt het geboorteland van de biologische oma van de zwangere in vrouwelijke lijn (moeders moeder) als etnische afkomst. In de praktijk blijkt dat vooral Nederlandse vrouwen die de kleinkinderen zijn van immigranten (ook wel: derde generatie) meer moeite hebben om zichzelf te classificeren. 

Landenoverzicht

Het protocol bevat een uitgebreid landenoverzicht met bijbehorende etniciteiten volgens de nieuwe PRN-indeling. Daarin kunt u opzoeken welke etniciteit het beste bij een bepaald land past. De landen Suriname en de Nederlandse Antillen kennen een subclassificatie van de meest voorkomende etniciteiten Hindoestaans, Afrikaans (negroïde) en Latijns-Amerikaans. Uiteraard geldt deze subclassificatie ook voor andere (Antilliaanse) landen en gebiedsdelen.

Houd bij het classificeren rekening met de mogelijkheid dat de moeder en/of de oma van de vrouw niet haar biologische moeder of oma is. Bijvoorbeeld bij vrouwen die zelf geadopteerd zijn of bij dochters van geadopteerde moeders. 

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur