KNOV Winkelmandje (0) Menu

Maternale sterfte

Gepubliceerd: 09 oktober 2013, laatste update: 10 februari 2015

Maternale sterfte of moedersterfte is een indicator van verloskundige zorg en vormt wereldwijd dan ook één van de Millenium Development Goals: in 2015 dient de Maternal Mortality Ratio (MMR) met driekwart gedaald te zijn ten opzichte van de MMR in 1990.

Moedersterfte in Nederland

De kans op moedersterfte is in Nederland heel klein, maar allochtone vrouwen lopen meer kans om in het kraambed te overlijden dan autochtone vrouwen. Vooral Surinaamse en Antilliaanse vrouwen hebben een verhoogd risico.

Registratie door het Centraal Bureau van Statistiek

Gevallen van moedersterfte worden in Nederland geregistreerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast kunnen de casus ook gemeld worden aan de Commissie Maternale Sterfte (CMS) van de NVOG. De CMS classificeert de casus volgens de internationaal erkende definities van moedersterfte, de International Classification of Diseases 10 (ICD-10). De CMS anlyseert de casus met als doel mogelijkheden voor verbetering van de zorg op te sporen. Om een bijdrage te leveren aan de preventie van moedersterfte in Nederland heeft de NVOG in 2003 de kwaliteitsnorm Preventie van Moedersterfte aangenomen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid