KNOV Winkelmandje (0) Menu

Indicatoren

Gepubliceerd: 23 augustus 2013, laatste update: 14 maart 2016

Ketenindicatoren

Kwaliteitsverbetering

Ketenindicatoren worden gebruikt om tot kwaliteitsverbetering in geboortezorgketen te komen. Hiertoe bespreekt u de uitkomsten van ketenindicatoren en de benchmark in uw VSV.

De werkgroep ‘Kaderontwikkeling monitoring kwaliteit perinatale zorg’ heeft een aantal ketenindicatoren ontwikkeld. In deze werkgroep zitten de KNOV, LHV, NVOG, NVK, Actiz, BTN,ZN, NPCF, NVZ, Kind en Ziekenhuis, Perined en Vektis.

De volgende (acute zorg) indicatoren zijn inmiddels vastgesteld.

AOI-5 (Adverse Outcome Indicator):

  • Opname op NICU > 37.0 weken
  • Neonatale of intrapartum sterfte bij > 2500 gram
  • APGAR < 7 na 5 minuten
  • Fluxus post partum
  • 3e of 4e graad perineumruptuur

Aard zorg:

  • Percentage sectio’s in de NTSV-groep (Nulliparous Term Singleton Vertex)

Op dit moment is de set nog niet helemaal klaar. De verwachting is dat de totale set van zes indicatoren in 2016 in pilots wordt getest.

VSVinsight

VSVinsight is een onderdeel van PRN-Insight (P’insight). U kunt samen met andere deelnemers aan het VSV een account voor uw VSV aanvragen bij Perined. Op dit moment zijn de AOI-5 en het VSV-jaarverslag opgenomen in VSVinsight. In VSVinsight kunt u zien hoe uw VSV scoort ten opzichte van andere VSV’s. Het zijn gecorrigeerde cijfers, er is rekening gehouden met populatieverschillen in uw VSV gebied.

Voordat u in uw VSV ketenindicatoren gaat bespreken, zorg ervoor dat u op de hoogte bent van uw eigen P’insight gegevens. U kunt dan beter onderbouwd de bespreking in gaan.

Om handiger te worden in het gebruik van P’insight, heeft de KNOV een aantal  (basis en verdiepende) handreikingen voor haar leden ontwikkeld.

P’insight en zorgverzekeraars

Bij de KNOV komen vragen binnen of zorgverzekeraars toegang hebben tot de P’insight /VSVinsight gegevens. Dat hebben zij niet. Zorgverzekeraars krijgen geen gegevens van Perined. De zorgverzekeraars kunnen deze informatie alleen na toestemming van het VSV krijgen. De gegevens zijn en blijven van de zorgverleners en alleen zij mogen beslissen wie de informatie uit P’Insight/VSVinsight krijgt.

Bovendien zijn er nog maar weinig VSV’s een juridische entiteit waarmee zorgverzekeraars (contract)afspraken kunnen maken. Tot slot is nog niet duidelijk welke zwangeren/kinderen er precies wel en niet bij een bepaalt VSV horen. 

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid