KNOV Winkelmandje (0) Menu

Internationale verloskundige organisaties

Gepubliceerd: 25 september 2013, laatste update: 26 maart 2020

EMA

European Midwives Association (EMA)

Op Europees niveau werken de organisaties van verloskundigen samen in de European Midwives Association (EMA).
De EMA is een Europese publieke, non-profit organisatie van verenigingen van verloskundigen die diverse deelnemende landen vertegenwoordigt. Zij realiseert deze doelen door beïnvloeding van de ontwikkeling en implementatie van EU-regelgeving met betrekking tot de verloskundige opleiding en praktijkvoering.

Daarnaast ondersteunt de EMA alle deelnemende verenigingen van verloskundigen en bevordert zij de beschikbaarheid van verloskundige zorg door het realiseren van een minimum standaard voor verloskundige praktijkvoering en opleiding. De organisatie zorgt voor verspreiding van actuele verloskundige kennis en bevordert de gezondheid van vrouwen en in het bijzonder de reproductieve gezondheid van vrouwen.

De EMA education conference 2016

De volgende EMA education conference zal plaats vinden in London op 2&3 december 2016. Deze conferentie wordt deze keer georganiseerd door de Royal College of Midwives.

Call for action: 'Women and children first'

Naar aanleiding van een oproep door de KNOV is er tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de EMA een call for action tot stand gekomen. Deze betreft de kwetsbare positie van zwangere vluchtelingen.

Alle aanwezigen stemde unaniem voor proactief en laagdrempelig aanbieden van zorg vooral alle zwangere vluchtelingen in Europa. De KNOV heeft dit document vorige week aangeboden aan Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch met het dringende verzoek hier aandacht voor te vragen bij de politiek.

Andere zaken ledenvergadering EMA


De volgende zaken kwamen ook aan bod tijdens de ledenvergadering van de EMA:

 • Er wordt gewerkt aan een gezamenlijk EU plan om te korten in personeel in de gezondheidszorg gezamenlijk op te lossen. De EMA is geen lid van deze werkgroep, maar volgt wel de ontwikkelingen met betrekking tot de verloskunde.
 • De EMA heeft een nieuw sponsorprotocol ontwikkeld. 
 • EMA onderschrijft de Europese lobby tegen Vrouwenlijke Genitale Verminking. Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn voorlopers op dit vlak.
 • De EMA roept haar leden op midwifery-led care te implementeren. De evidence is overweldigend. 
 • Uit praktische en financiële overwegingen is vanuit de KNOV de oproep gedaan om de Europese ICM bijeenkomst en de EMA ALV samen te laten vallen. Voor 2016 is hier gehoor aan gegeven.
 • EMA Oproep: Het European Congres for intrapartum care dat vorige maand plaats vond in Porto zal volgend jaar in Finland plaats vinden. Verloskundigen zijn op dit congres ondervertegenwoordigd. Het is daarom van belang de call for abstract goed in de gaten te houden en verloskundigen aan te moedigen abstracts in te dienen.
 • De EMA neemt actief deel aan het EU alcohol forum. Er is een nieuw statement beschikbaar. 
 • De KNOV heeft ten jaar lang het secretariaat van de EMA ondersteunt . In juli 2016 zal dit stokje overgedragen worden aan een ander EMA lid.  

Deel via:

 • Facebook
 • Twitter
 • Twitter
 • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid