Nieuwsbericht

24 februari 2025

Na een positieve stemuitslag (ALV november '24) voor herziening van het Kwaliteitsregister Verloskundigen zijn we aan de slag gegaan met de deelregisters en de overgangsregeling. Hierbij is de noodzaak van de deelregisters ter discussie gesteld, waarna de beslissing is gevallen om deze in een andere vorm terug te laten keren in het herziene register. We praten je graag even bij. 

Deelregisters 

De KNOV heeft vanaf 2022 meerdere deelregisters geïmplementeerd. Deze deelregisters zijn een duidelijk voorbeeld waarin veel ‘moet’ en waarbij controle en extrinsieke motivatie een centrale rol spelen. Iets wat haaks staat op de herziening waarbij zo veel mogelijk wordt gebouwd op vertrouwen. Het doel van de herziening is dan ook een aanzienlijke verschuiving naar de rechterkant van het continuüm, zoals hieronder te zien is. Dit, als tussenstap richting het Kwaliteitsregister Verloskundigen 2.0.  

Het ter discussie stellen van de deelregisters was een logische stap uitgaande van onderstaande redenen:  

  • Vanuit het perspectief van duurzame inzetbaarheid dient differentiatie van verloskundigen te worden ondersteund. 
  • Vertrouwen en intrinsieke motivatie dienen de boventoon te voeren.  
  • Een verloskundige is bevoegd mits (start)bekwaam. 
  • Startbekwaamheid voor anticonceptie, antenataal CTG en uitwendige versie is (sinds jaar en dag) niet per definitie opgenomen geweest in de curricula van de diverse opleidingen Verloskunde. 
  • De ambitie van de KNOV is en blijft om één register te realiseren welke het verloskundig vakgebied dekt. 

Daarom is besloten om drie deelregisters in een andere vorm op te nemen in de herziening. 

Het gaat om: 

  1. Anticonceptie 
  2. Antenataal CTG in de eerste lijn 
  3. Uitwendige versie 

Wat verandert er precies? 

De Deelregisters Anticonceptie, Antenataal CTG in de eerste lijn en Uitwendige versie zullen als ‘aantekeningen’ terugkomen in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Voor deze aantekeningen gelden enkel en alleen toelatingseisen en géén herregistratie-eisen. 

Wat betekent dat concreet? 

Een aantekening wordt geregistreerd als een verloskundige te kennen heeft gegeven (start)bekwaam te zijn in de betreffende differentiatie. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de verloskundige (zelf) om deze bekwaamheid op peil te houden. Net zoals dat geldt voor de andere onderdelen van het beroep. Een aantekening geeft meer ruimte om hier eigen invulling aan te geven. 

Deelregister Counseling Prenatale Screening 

Counseling Prenatale Screening is wél geborgd in de curricula van de opleidingen Verloskunde, daarom komt dit niet als ‘aantekening’ terug in het register. Dit heeft geen betrekking op de inhoud, oftewel op de huidige scholingseisen voor counselors. Deze lopen t/m 31 december 2026 door en zijn in het beheer van het RIVM.  

Zorgverzekeraars 

De zorgverzekeraars zijn op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen rondom de herziening van het register. Zij hebben aangegeven dat de beroepsvereniging (de KNOV) hierin leidend is.  

Persoonlijke mail voor geregistreerden 

Verloskundigen die geregistreerd staan in één van bovengenoemde deelregisters ontvangen een persoonlijke mail met daarin meer praktische informatie. De omzetting van deelregisters naar aantekeningen wordt bovendien opgenomen in de overgangsregeling. 

Overgangsregeling 

Parallel aan de besluitvorming over de deelregisters zijn we gestart met de uitwerking van de overgangsregeling. Daarbij willen we, vanuit een dienstverlenend perspectief, een zorgvuldig proces doorlopen om uiteindelijk een soepele overgang te creëren.  

De introductie van de nieuwe norm wordt in 2025 gerealiseerd. De inhoud en de planning worden nu verder uitgewerkt en afgestemd met de onlineapplicatie PE-online. 

Lees ook

Dit project is mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw.