Bij het kostprijsonderzoek voor 2026 heeft de NZa een nieuwe rekenmethode toegepast. De normpraktijk, waarin één praktijkhouder jaarlijks 106,6 zorgeenheden levert, is door de NZa losgelaten. Dit heeft invloed op hoe je in jouw praktijk de werkverdeling en personeelsinzet bepaalt.
Wat is er veranderd?
Voorheen werd het maximumtarief berekend door de gemiddelde praktijkkosten te delen door de rekennorm van 106,6 zorgeenheden. Die norm is niet meer gebruikt. In plaats daarvan heeft de NZa in dit onderzoek per deelnemende praktijk afzonderlijk berekend wat het tarief zou moeten zijn op basis van de werkelijke kosten. Het gemiddelde daarvan bepaalt het maximumtarief. Er is dus geen landelijke norm meer over hoeveel cliënten een praktijkhouder per jaar zou moeten zien.
Praktijken bepalen daardoor zelf wat voor hen werkt. Dat betekent: geen druk meer van een vast getal, maar zelf kunnen kiezen hoe je de zorg organiseert op een manier die past bij jouw praktijk.
Waarom geen lagere norm?
De KNOV heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor verlaging van de normpraktijk. Doordat de norm door de NZa is losgelaten, kunnen we via deze route niet meer werken aan meer tijd voor de client en verlagen van de werkdruk. We onderzoeken waar in de nieuwe berekening de mogelijkheid is om te werken naar deze doelen.
Wat betekent dit voor jouw praktijk?
Doordat er geen landelijke rekennorm meer is, bepaal je als praktijk zelf:
-
hoeveel zorgeenheden je nodig hebt om kostendekkend te zijn;
-
wat je verstaat onder een voltijd werkweek;
-
hoeveel fte verloskundigen je nodig hebt.
Voorheen bood de normpraktijk hiervoor een richtlijn. Nu vraagt dit om een eigen, bewuste afweging — gebaseerd op jouw praktijkinrichting en werkverdeling. De KNOV ontwikkelt op dit moment ondersteunende middelen om je hierbij te helpen.
Wat doet de KNOV?
We blijven ons inzetten voor meer tijd voor de cliënt en continuïteit van zorgverlener. Zowel in de landelijke lobby en gesprekken als in wat we zelf kunnen aanpassen. Zo hebben we het Kwaliteitsregister Verloskundigen herzien ter verlaging van de administratieve last, om zo o.a. meer tijd vrij te maken voor de cliënt. Ook kijken we kritisch naar zaken als inleiden bij 39 weken en vitamine K prikken. Zo zetten we stappen richting passende zorg met meer tijd voor de cliënt.
Het loslaten van de rekennorm geeft ruimte, maar maakt het ook belangrijk dat praktijken bewust(er) keuzes maken over capaciteit en inzet. We beseffen ons dat dit een grote omslag in denken vraagt en helpen je graag waar mogelijk. Voor vragen kun je terecht bij de Helpdesk in MijnKNOV. Ook besteden we aandacht aan dit onderwerp tijdens het webinar.
Webinar
Op woensdag 3 september organiseren we een webinar over o.a. deze veranderingen. We bespreken:
-
De nieuwe kostenopbouw
-
Het loslaten van de rekennorm
-
Wat dit betekent voor jouw praktijk
Het webinar wordt opgenomen. Heb je nu al vragen? Meld je dan aan in MijnKNOV en stel je vragen via de Helpdesk. We nemen ze mee in het webinar.