Nieuwsbericht

10 februari 2022

De NZa heeft vorige maand een enquete uitgezet onder de gebruikers van integrale bekostiging en zorgverzekeraars. Destijds heeft de KNOV daarop gereageerd dat het beter is om alle regio’s uit te vragen. De KNOV heeft deze suggestie eerder gedaan bij de evaluatie en onderzoeken die de NZa uitzet in de geboortezorg. Helaas wordt dit niet opgepakt door de overheid. Met het oog daarop gaat de KNOV dit oppakken met haar leden.

De KNOV merkt dat veel leden, zowel met eigen praktijk als werkzaam in het ziekenhuis, zich intern uitspreken tegen integrale bekostiging. De KNOV ontvangt veel mailtjes van situaties waar de verloskundige en de zwangere vrouw vastlopen door de integrale bekostiging of het beleid van een igo. We gaan dat meer stroomlijnen voor jullie en deze verhalen verzamelen. Je kan je verhalen of casus delen met de KNOV door deze te sturen aan Job Paulus jpaulus@knov.nl

Kan anoniem of openbaar

Helaas geven veel van de leden aan hun informatie niet verder te willen delen, omdat ze graag hun relatie met het ziekenhuis goed houden. Daar heeft de KNOV uiteraard begrip voor. Dan zullen we de melding anoniem opnemen.

We hopen echter dat leden zich vrij voelen om openlijk hun kritiek te uiten en deel te nemen aan de discussie. Hieronder geven we geanonimiseerd een aantal voorbeelden die zijn afgestemd met degenen die dit bij de KNOV hebben gemeld.

Zwangere vrouw mag geen gebruik maken van lachgassedatie in de IGO

Ik heb een verloskundige praktijk in een regio waar zowel een IGO zit als een ander ziekenhuis. Mijn cliënten kiezen ongeveer 50/50 voor het ene ziekenhuis en het andere ziekenhuis. Ik wil dan ook geen lid worden van de IGO, want ik wil neutraal de keuze kunnen blijven voorleggen. Helaas heeft de IGO nu aangegeven dat mijn cliënten geen toegang meer krijgen tot lachgassedatie. Mag dat?

De IGO pakt cliënten van mij af

Het is nu een paar keer voorgekomen dat ik een cliënt doorstuur naar een ziekenhuis binnen een IGO en dat de IGO mijn cliënten vervolgens zelf houdt. Als een eerstelijnsverloskundige nodig is, verwijzen zij terug binnen de IGO in plaats van naar mij. Cliënten wordt dan verteld dat ze beter binnen de IGO kunnen blijven. Zo wordt de samenwerking wel erg ingewikkeld als we elkaars concurrenten worden.

Ik zit in een IGO maar eigenlijk wil ik er uit

Ik ben sinds de oprichting van het experiment onderdeel van een IGO. Maar ook heb ik de petitie tegen integrale bekostiging ondertekend. De IGO heeft voor mijn cliënten eigenlijk geen meerwaarde, maar dat durf ik hier niet te zeggen. De samenwerking in onze regio is goed, maar dat was ook al voor de IGO. Wat ons is beloofd, betere kwaliteit en verplaatsen van zorg, is door integrale bekostiging niet waargemaakt. Ik hoop niet dat dit over het hele land wordt uitgerold.

De IGO geeft voorrang aan eigen cliënten

Recent heeft de IGO aangegeven dat eigen cliënten voorrang krijgen. Kan dit zomaar? Zou niet moeten worden gekeken naar de zorgvraag van de cliënt? En zou de beslissing van wie er voorrang heeft niet altijd genomen moeten worden op basis van zorginhoudelijke argumenten?

Er is continue druk om een IGO te starten

De afgelopen jaren hebben het ziekenhuis en de gynaecologen continue in het VSV ingezet op het starten van een IGO. Wij willen niet, maar voelen ons keer op keer steeds verder onder druk gezet. Het wordt ons, voor ons gevoel, bijna opgelegd. Tegelijkertijd spreken we in het VSV daardoor minder over de kwaliteit van zorg, preventie en continuïteit van zorgverlener. Thema’s die voor ons belangrijk zijn.

Ons VSV werkt ook heel goed samen zonder integrale bekostiging

Ik werk in een VSV waar we afspraken hebben gemaakt over een gezamenlijk meldsysteem bij incidenten, gezamenlijke opleidingen en over verplaatsen van zorg. We doen gezamenlijke uitgaven en de sfeer is goed. Maar blijkbaar doet het er niet toe zolang je geen IGO bent. In het filmpje van de NVOG wordt gedaan alsof alleen onder integrale bekostiging goed samen te werken valt. Het raakt mij elke keer weer als er een IGO de hemel in wordt geprezen, ondersteuning krijgt van de overheid en niet-IGO’s worden genegeerd.

Zorg wordt alleen verplaatst als we een IGO vormen

In onze VSV spreken we over het verplaatsen van zorg. Er zijn mooie voorbeelden zoals Foley, CTG en GBS profylaxe. Elke keer wanneer we hier over spreken wordt ook de IGO weer naar voren gebracht. Dat we dan met het VSV ook naar integrale bekostiging moeten werken. In het verleden heeft de zorgverzekeraar een vergelijkbaar standpunt ingenomen. Zouden we niet gewoon de beste zorg voor de cliënt moeten geven? Dichtbij, in de wijk, door een herkenbaar gezicht, waar dat mogelijk is. Ongeacht hoe we ons organiseren of bekostigen?