Nieuwsbericht

04 juli 2019

De NZa heeft de beleidsregel verloskunde 2020 en de prestaties en maximumtarieven verloskunde 2020 gepubliceerd. Wij informeren u over de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2020.

Wijzigingen in de beleidsregel verloskunde 2020

De NZa heeft een aantal wijzigingen in de beleidsregel verloskunde 2020 doorgevoerd. Beleidsregel verloskunde 2020 BR/REG-20108 en de prestatie- en tariefbeschikking verloskunde 2020 TB/REG-20608-02.

CTG in de beleidsregel Verloskunde

De NZa is voornemens het uitvoeren van cardiotocografie (CTG) door verloskundigen op te nemen in de beleidsregel verloskunde, zodat het mogelijk in de reguliere bekostiging kan worden opgenomen. Maar omdat de inkoopcyclus en de aanpassingen in de Beleidsregel niet parallel lopen, gaat dit nog een jaar via de ‘Tijdelijke instandlating gevolgen experimenten’ (BR/REG-17164). Vanaf 2021 wordt het uitvoeren van een CTG mogelijk opgenomen in de beleidsregel zodat het dan kan overgaan in de reguliere bekostiging en het verzoek aan zorgverzekeraars is om hier rekening mee te houden bij het opstellen van het inkoopbeleid voor 2021.

Naamgeving past beter

Verder zijn in de beleidsregel de naamgevingen van diagnose-echo’s beter passend gemaakt bij de inhoud:

  • De biometrie echo: het beoordelen van de groei van het kind (voorheen groeistagnatie’);
  • De echo vanwege bloedverlies (voorheen ‘bloedverlies);
  • De begeleidingsecho bij uitwendige versie (voorheen ‘uitwendige versie bij stuitligging);
  • De liggingsecho: het bepalen van de hoofdligging van het kind (voorheen ‘ligging’);
  • De echo lokalisatie placenta; vaststellen waar de placenta zich in de baarmoeder bevindt in het derde trimester van de zwangerschap na vorming van het onderste uterussegment (voorheen ‘placentacontrole’);
  • De vitaliteitsecho: vaststellen locatie en vitaliteit van de zwangerschap in het eerste trimester van de zwangerschap (voorheen ‘verminderde vitaliteit’).

Meer informatie

Voor meer informatie neem contact op met de Helpdesk via Mijn Helpdesk in MijnKNOV.