Nieuwsbericht

14 juli 2022

Er gaan twee zaken veranderden bij de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden van het CAK:

  • Verleende zorg hoef je niet langer te melden bij de GGD GHOR;
  • Declareren van zorgkosten aan vluchtelingen uit Oekraïne met een Burgerservicenummer (BSN) loopt vanaf 1 juli niet langer via het CAK. (Zorg van vóór 1 juli kun je dus wel nog bij het CAK declareren).

Melden zorg bij GGD GHOR niet langer nodig

Als je zorgkosten declareert via de Subsidieregeling van het CAK hoef je die niet langer eerst te melden bij de GGD GHOR. Dit geldt met terugwerkende kracht voor alle verleende zorg vanaf 1 maart 2022. Het nieuwe subsidieformulier is hierop aangepast.

Declareren zorg Oekraïense vluchtelingen met BSN: dit verandert

Heb je zorg verleend aan een vluchteling uit Oekraïne met BSN? Dan kun je de kosten straks digitaal declareren via de nieuwe Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). De dekking hiervan is ruimer dan het basispakket. De RMO geldt vanaf 1 juli. Declareren via de RMO is vanaf 1 augustus mogelijk. De Controle Op Verzekeringsgegevens (COV) informatie is dan bijgewerkt. Aangeraden wordt om je declaraties op te sparen en vanaf 1 augustus in te dienen via de RMO. Dit kan dan in VECOZO.

Declareren zorg vluchtelingen uit Oekraïne zonder BSN: blijft hetzelfde

Heb je zorg verleend aan een vluchteling uit Oekraïne zonder BSN? Dan worden de kosten vanuit het basispakket nog steeds door het CAK vergoed.

Uitzondering: In twee situaties gaat vergoeding anders

Er zijn twee situaties waarin de vergoeding anders loopt:

  • Als vluchtelingen uit Oekraïne asiel hebben aangevraagd. Dan worden de kosten vergoed via de Regeling Medische zorg Asielzoekers (RMA). De cliënt heeft in dat geval een zorgpas.
  • Als vluchtelingen uit Oekraïne ervoor kiezen een afgesloten zorgverzekering te behouden. Ze krijgen de optie om dit bij hun zorgverzekeraar aan te geven. Dan zijn ze verzekerd via hun zorgverzekering.

In deze situaties kun je de zorg declareren via VECOZO. Ga dit na in COV als je zorg verleent.

Heb je vragen? Kijk voor alle informatie en handige links/factsheets op de pagina Oekraïne - KNOV