Nieuwsbericht

04 april 2022
KNOV start publiekscampagne #PERSvrijheid tegen invoering Integrale bekostiging 

Op 21 maart heeft minister Kuipers aan de Tweede Kamer laten weten Integrale bekostiging regulier te willen maken. Binnen 30 dagen kan de Tweede Kamer hierop reageren door Kamervragen te stellen en debatten aan te vragen. De KNOV is volop bezig met informatie delen, het belang van dit besluit duidelijk maken en de consequenties ervan belichten. Dit doen we onder andere met behulp van een overzicht van verontrustende verhalen van leden over het experiment integrale bekostiging. Daarnaast zien we dat in het hele land acties worden opgezet door verloskundigen. Hier zijn we als KNOV trots op.  

Het is mooi om te zien hoe krachtig verloskundigen zich uitspreken voor het behoud van onze autonomie. De autonomie van álle verloskundigen, in de eerste- en tweedelijn. Maar om de Tweede Kamer te bewegen het voornemen van de minister tegen te houden en te kiezen voor een alternatieve en meer gezamenlijke route; namelijk het door ontwikkelen van de reguliere bekostiging, is er meer nodig. Daarom starten we vandaag een publiekscampagne, waarin we iedereen die zich betrokken voelt bij onze geboortezorg vragen om zich uit te spreken tegen integrale bekostiging.  

Campagne #PERSvrijheid 

Dit doen we met de campagne ‘#PERSvrijheid’. In Nederland hebben we een uniek systeem waarbij zwangeren zelf de regie hebben over hun bevalling. Door het besluit van de minister staat deze keuzevrijheid onder grote druk. Daarom roepen we zwangeren op om in actie te komen voor het behoud van ‘persvrijheid’ middels een live persconferentie, op 5 april in Perscentrum Nieuwspoort. Dit keer geen minister achter de spreekstoel, maar twee zwangere vrouwen onder begeleiding van hun verloskundige. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, het belang van keuzevrijheid én roepen Nederland op om in actie te komen door onder andere de petitie te ondertekenen van Noodalarm Geboortezorg. Bij deze persconferentie is pers uitgenodigd. Van de persconferentie wordt vervolgens een korte video gemaakt, die wordt gedeeld op sociale media. Er is een campagnewebsite gebouwd, waarop de gevolgen van integrale bekostiging worden uitgelegd. En er start een fotocampagne waar zwangeren aan mee kunnen doen via instagram. 

Help jij mee?  

Om zoveel mogelijk zichtbaarheid te creëren voor onze situatie, is het natuurlijk  belangrijk dat zoveel mogelijk (voormalig) zwangeren en hun partners van zich laten horen, want alle hulp is welkom! Wijs jouw cliënten en eventuele andere geïnteresseerden op de campagne en de website: www.onzepersvrijheid.nl. Deel de video van de persconferentie (hier komt nog een korte versie voor op de website) op je eigen social media accounts en vraag geïnteresseerde cliënten om dit ook te doen  Daarnaast zou het geweldig zijn als zij mee willen doen aan onze fotocampagne door een foto (met zwangere buik) van zichzelf te delen met de hashstag #PERSvrijheid. 

Meer weten? 

Heb jij vragen over de campagne? Neem dan contact op met Tim de Kroon (senior public affairs adviseur): tdekroon@knov.nl.