Nieuwsbericht

01 oktober 2020

De KNOV helpdesk krijgt soms vragen over de implementatie van de NTA 7516. Dat is de ICT-norm die gaat over ‘Veilig mailen’. We geven jullie hier graag wat meer informatie over. Een korte geschiedenis: drie jaar geleden startte in opdracht van Het Informatieberaad Zorg een project om veilig en gebruikersvriendelijk e-mailen in de zorg mogelijk te maken. In mei 2019 werd de norm voor veilig mailen NTA 7516, ook wel NTA 7516 (Nederlandse Technische Afspraak 7516), vastgesteld.

Leveranciers

Er zijn momenteel vijf leveranciers gecertificeerd voor veilig mailen. Dat zijn Cryptshare, Enovation, SecuMailer, SmartLockr en ZIVVER. Zij kunnen leden op weg helpen bij het implementeren van ‘veilig mailen’. De meeste leveranciers bieden een checklist of webinar om hun gebruikers te ondersteunen.

Moet een verloskundige (praktijk) voldoen aan NTA 7516?

Het invoeren of voldoen aan NTA 7516 is (nog) niet verplicht. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om medische gegevens niet op die manier uit te wisselen. Wil je niet voldoen aan deze norm? Dat mag, maar dan mag je ook niet e-mailen of chatten over medische gegevens.

AVG proof?

De nieuwe norm NTA 7516 is gebaseerd op de AVG en eIDAS. Wetgeving waar iedereen al aan moet voldoen. In de AVG of aanvullende toelichtingen van de Autoriteit Persoonsgegevens staat dat e-mailen mag, maar dat dat veilig moet.