Nieuwsbericht

18 juli 2023

Zowel bij de BEN als de KNOV merken we dat er veel vragen zijn over de besluitvorming ten aanzien van het kwaliteitsregister basisechoscopie. 

Kennelijk is het niet bij iedereen duidelijk wat de samenwerkingsafspraken zijn en hoe inspraak vanuit de leden gezamenlijk geregeld is. Vandaar dit bericht aan al onze leden waarin we dat graag nog een keer duidelijk uiteenzetten. 

Waarom ook alweer samenwerking?

Eind 2020 hebben zorgverzekeraars aan de KNOV laten weten dat ze voornemens zijn om slechts één register te steunen; het register van de BEN. De KNOV was hier geen voorstander van en heeft de zorgverzekeraars gewezen op een aantal consequenties rondom administratieve lasten en kosten. 

Ondanks de bezwaren van de KNOV hebben de zorgverzekeraars aangegeven in hun inkoopbeleid de BEN op te nemen als het register voor echoscopie. Daarmee zou er onzekerheid ontstaan voor alle verloskundigen (en hun cliënten), die ingeschreven waren in het KNOV register. De BEN en de KNOV vonden dit onwenselijk. 

Dat heeft er toe geleid dat de KNOV en de BEN op 18 februari 2021 een intentieverklaring hebben ondertekend om gezamenlijk een kwaliteitsregister basisechoscopie in te richten voor obstetrische basisechoscopie in de geboortezorg (‘het kwaliteitsregister’), waarbij de BEN verantwoordelijk is voor het beheer en de uitvoering. 

Samenwerkingsovereenkomst 

De KNOV en de BEN hebben vervolgens in een Samenwerkingsovereenkomst alle afspraken, taken, verantwoordelijkheden en voorwaarden gezamenlijk vastgelegd, met als doel verbetering van de kwaliteit van de obstetrische basisechoscopie in de geboortezorg. 

In het Reglement echo kwaliteitsregister, een bijlage bij de samenwerkingsovereenkomst, hebben de KNOV en de BEN de afspraken in de samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt. Hierin staan onder meer de voorwaarden voor inschrijving, kwaliteitseisen geldend voor de registratie en herregistratie en einde van registratie. 

Afspraken over de vergoeding voor de (her) registratie

Een groot deel van de vragen van leden heeft betrekking op de hoogte van de vergoeding voor registratie in het Kwaliteitsregister. Deze wordt jaarlijks door KNOV en BEN gezamenlijk vastgesteld, waarbij die vergoeding niet meer zal bevatten dan een kostendekkend bedrag met een beperkte marge voor onvoorziene kosten. Het kostendekkende bedrag heeft ook betrekking op kosten vanwege de op te richten commissies, zoals de bezwaarcommissie. 

Bij het vaststellen van de huidige vergoeding heeft de BEN een voorstel gedaan op basis van de begrote beheerkosten. De KNOV vond en vindt deze kosten hoog en heeft daarom kritische vragen gesteld over de begroting. De KNOV en de BEN verschillen hierover van inzicht.

De KNOV is van mening dat het beheer van de registers goedkoper kan. Zelf zijn de registers van de KNOV fors goedkoper en recent zijn de inschrijvingskosten voor de registers bij de KNOV verlaagd. Dit was mogelijk, omdat de kosten de afgelopen jaren lager lagen dan de opbrengsten. De KNOV is van mening dat er onvoldoende inzicht is gegeven in de kosten van het beheer. Ook is er onvoldoende inzichtelijk gemaakt wat de extra investeringen kwalitatief opleveren en de stijging van kosten en administratieve lasten rechtvaardigen.

De BEN heeft hier uitleg bij gegeven. De kosten houden met name verband met de zorgvuldige inrichting van de logboekbeoordelingsprocedure (zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van een second opinion) en de verwachte kosten vanwege vragen en bezwaren over (her-) registratie. 

De KNOV en de BEN hebben afgesproken om na afloop van dit jaar te beoordelen of de registratievergoeding passend is bij de gemaakte kosten. Inmiddels heeft de BEN de NZa verzocht om zorgverzekeraars te vragen het tarief voor basis echo onderzoeken te verhogen vanwege deze extra kosten die gemaakt moeten worden voor inschrijving in het kwaliteitsregister. 

Afspraken over de kwaliteitseisen

Een deel van de vragen gaat over de kwaliteitseisen, die gehanteerd worden voor de (her) registratie. Daaruit spreekt de zorg dat de eisen geen rekening houden met verloskundigen die alleen basisecho’s verrichten bij hun eigen cliënten. 

Zoals in de samenwerkingsovereenkomst overeengekomen bepalen de KNOV en de BEN ieder jaar gezamenlijk de kwaliteitseisen voor de (her) registratie. Daarbij was de afspraak over 2022 om de kwaliteitseisen van de BEN aan te houden. De BEN had de eis van 100 echo’s per jaar al laten vallen. Later hebben de KNOV en de BEN afgesproken om ook voor 2023 uit te gaan van de kwaliteitseisen van de BEN, in afwachting van de nog gezamenlijk op te richten Kwaliteitscommissie.

De KNOV en de BEN hebben besloten de nog op te richten kwaliteitscommissie te vragen om advies uit te brengen over de kwaliteitseisen voor 2024. In deze commissie zitten twee leden van de KNOV, twee leden van de BEN en een onafhankelijk voorzitter. Namens de KNOV zullen Marlies Garritsen en Myrthe Stel lid worden van deze commissie. Deze commissie zal ook aandacht hebben voor de vraag in hoeverre de huidige kwaliteitseisen aansluiten bij wat er verwacht mag worden van verloskundigen die het verrichten van basisecho’s zien als onderdeel van de verloskundige zorg aan hun cliënten. 

Inspraak leden KNOV en de BEN 

Uiteraard nemen de KNOV en de BEN vragen, ervaringen en kritiek mee in de evaluatie van de samenwerking.

Daarbij wordt bezien of aanpassingen vereist zijn. En in hoeverre extra voorlichting gewenst is. 

Wat betreft vragen of signalen over de kwaliteitseisen: deze brengen zij in bij de kwaliteitscommissie via hun vertegenwoordigers bij deze commissie. Daarnaast bestaat er voor geregistreerden met een klacht of een bezwaar een procedure.

Algemene bezwaren tegen het huidige Kwaliteitsregister en de samenwerkingsafspraken

We ontvangen direct en indirect berichten van leden die tijdens de ALV hun bezwaren tegen het Kwaliteitsregister, de kwaliteitseisen en/of de (her) registratieprocedure kenbaar willen maken. Het is begrijpelijk dat leden hun stem willen laten horen tijdens een ALV van hun beroepsvereniging. In principe is dit ook de manier om binnen verenigingen tot besluiten te komen.

Soms bieden de statuten van de vereniging beperkingen aan de onderwerpen waarover tijdens een ALV kan worden besloten. Maar ook als besluitvorming niet mogelijk is, is de ALV wel de plaats om over de bezwaren en zorgen met elkaar in gesprek te gaan.

 

Marieke Smith, bestuur KNOV