Nieuwsbericht

01 september 2022

Over een maand is het oktober en dat betekent dat de griepprik, één van de maternale vaccinaties, weer wordt aangeboden. Aan jou, als verloskundige, de taak om zwangeren hierover te informeren.

Benieuwd naar de nieuwste inzichten op het gebied van vaccinaties tijdens de zwangerschap? Op woensdag 14 september organiseert het RIVM in samenwerking met de beroepsverenigingen KNOV, NVK, AJN, NVDA, NVOG en V&VN een gratis online webinar waar je in twee uur tijd wordt bijgepraat.

Tijdens het webinar worden vier thema’s besproken door vier verschillende sprekers:

Achtergrond en algemene principes van vaccineren en vaccinaties tijdens de zwangerschap
Gerben Ferwerda, Internist -allergoloog & klinisch immunoloog bij het Rijnstate, geeft een klinische achtergrondles over de principes van vaccineren en de werking achter maternale vaccinaties.

Achtergronden van het griepvaccinatieprogramma voor risicogroepen: uitbreiding naar het vaccineren van gezonde zwangere vrouwen
Margot Carpay, programmamanager van het griepvaccinatieprogramma en het pneumokokkenvaccinatieprogramma voor volwassenen geeft een overzicht van de huidige organisatie van het Nationaal Programma Grieppreventie.

Vaccineren van zwangere vrouwen: Maternale griepvaccinatie
Wouter Meijer, gynaecoloog bij Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen, geeft een presentatie over de maternale griepvaccinatie.

Vaccineren van zwangere vrouwen: uitleg maternale kinkhoestvaccinatie en ervaringen en lessons learned vanuit de geboortezorg
Hilde Plomp, verloskundige en wetenschappelijk adviseur van de KNOV, vertelt over maternale kinkhoestvaccinatie (de 22-wekenprik) die baby`s direct na de geboorte beschermt tegen kinkhoestinfectie en mogelijke complicaties van de infectie.

Ben je geïnteresseerd en wil je de webinar op woensdag 14 september van 20.00 tot 22.00 uur gratis bijwonen? Inschrijven kan hier.

Kijk voor meer informatie over de griepvaccinatie op: Griepvaccinatie zwangere vrouwen vanaf 22 weken Q&A - KNOV