Op dit moment schrijven alle politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s in aanloop naar de verkiezingen in maart 2021. De concept programma’s van D66, SP en GroenLinks zijn recent gepresenteerd; de overige programma’s worden in de komende weken verwacht. De concept programma’s bevatten relevante paragrafen over preventie, geboortezorg en de rol van de verloskunde. We constateren echter ook dat er bij de schrijfcommissies relatief beperkte kennis is van de toegevoegde waarde en bijdrage van onze beroepsgroep op het gebied van o.a. zorg, preventie en onderwijs.
Counseling is een belangrijke taak voor verloskundigen in de prenatale diagnostiek. Vooruitlopend op de herziening van het scholingsaanbod vanaf 2022, wordt een onderwijskundig advies gemaakt in opdracht van het RIVM, genaamd ‘Onderwijskundig advies prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom en het structureel echoscopisch onderzoek’.
Voor het Beleidsorgaan van het Kwaliteitsregister Verloskundigen zijn we op zoek naar twee enthousiaste verloskundigen. Heb je altijd al met collega’s mee willen denken over kwaliteitsbeleid? Heb je niet zo veel tijd, maar wil je toch inspraak hebben? Meld je dan aan als kandidaat voor deze functie.
Om inzichten te verkrijgen in de beweegredenen van zwangere vrouwen bij de keuze om niet deel te nemen aan de NIPT, voeren TRIDENT-2 onderzoekers een vragenlijstonderzoek uit.
Het Midwifery Research Network Netherlands (MRNN) – een samenwerking tussen onderzoeksgroepen verloskundige wetenschap in Nederland – zoekt input voor hun onderzoeksvoorstel over continuïteit van zorg. Ze werken aan dit voorstel om een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling en implementatie van continuïteit van zorg door verloskundigen in samenwerking met hun ketenpartners.
De corona-uitbraak legde in het voorjaar de activiteiten om de methode ‘3 goede vragen’ in de geboortezorg te testen stil. Nu pakt het College Perinatale Zorg (CPZ) de draad weer op en zoeken ze VSV’s die met deze methode willen gaan werken.
Een van de projecten binnen het actieprogramma Kansrijke Start is Tijdig signaleren van kwetsbare (aanstaande) ouders. Het doel hiervan is om dit te verbeteren, waardoor gezinnen sneller de hulp krijgen die ze nodig hebben. Om te achterhalen hoe verloskundigen nu kwetsbare (aanstaande) ouders signaleren, start deze maand een onderzoek onder eerstelijnsverloskundigen. Vul jij ook de vragenlijst in?
Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen