KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskunde in Zuid-Afrika, ga je mee?

Het wordt binnen de zorg steeds normaler om je als zorgprofessional internationaal te oriënteren op je vakgebied. Niet alleen met internationale literatuur maar ook met congressen en seminars. Om een goed beeld te krijgen van de verloskundige zorg in het buitenland heeft de KNOV besloten jaarlijks twee studiereizen te faciliteren. Eén van deze reizen is binnen Europa en de andere is buiten Europa.

De eerste studiereis in 2020 gaat naar Zuid-Afrika. In dit enorme land is de verloskunde een uitdaging. Niet alleen ligt het inkomen een stuk lager en zijn de leefomstandigheden in veel gevallen niet optimaal, ook is de positie van de zelfstandige verloskundige zwak en is het een uitdaging om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen en de fysiologie te bevorderen. Daarnaast bieden verloskundigen zorg aan vrouwen in diverse leefomstandigheden. Zij bedenken alternatieve manieren om deze vrouwen te bereiken en de juiste voorlichting te bieden.

Tijdens de studiereis van een week laten we jullie alle facetten van de verloskundige zorg in Zuid-Afrika zien. Denk hierbij aan de opleiding en de zorg in diverse leefomstandigheden. We brengen een bezoek aan een universiteitsziekenhuis, privéziekenhuis, kleine klinieken en klinieken in de townships in Kaapstad. Daarnaast spreken we met verloskundigen, zien we hoe ze werken en hebben we uitgebreid contact met een Nederlandse arts, die in een township buiten Johannesburg een vrouwenkliniek heeft opgezet en er ook voor heeft gezorgd dat ouders zelf een goede en uitgebalanceerde opvoeding van hun kind kunnen organiseren in de vorm van nutritional units en cursussen. Ook wordt er tijdens deze reis aandacht besteed aan wat we kunnen leren van de verloskunde in Zuid-Afrika en wat wij hun te bieden hebben. Supervisie zal een onderdeel van deze reis zijn.

Deze informatie is alleen voor leden

Log in en krijg direct toegang tot alle informatie

Inloggen

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid