KNOV Winkelmandje (0) Menu

Lees mee met de concept consultkaart bevallen met 39 of 40 weken: Afwachten of inleiden in het ziekenhuis?

12 april 2021

In 2020 is de ontwikkeling van de Consultkaart electieve inductie van de baring gestart op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Inmiddels is de concept-consultkaart gereed voor commentaar.

De Consultkaart is inhoudelijk afgestemd op de gerelateerde evidence-based richtlijnmodule Electieve inductie van de baring bij aterme zwangeren.

Waar gaat het om?

Consultkaarten (voorheen “Option Grids” genoemd) zijn beknopte keuzehulpen. Net als andere keuzehulpen zijn ze bedoeld om de patiënt te helpen bij het verkrijgen van inzicht in de verschillende mogelijkheden en in hun eigen voorkeuren en wensen hierin. Een Consultkaart gaat altijd uit van één specifieke keuzesituatie. De verschillende mogelijkheden die de patiënt in deze situatie heeft worden gepresenteerd in kolommen. De vragen die patiënten aangeven het meest belangrijk te vinden worden gepresenteerd in rijen. Consultkaarten zijn nooit langer dan één A4.

Consultkaarten verschillen van andere keuzehulpen doordat ze gezamenlijk gebruikt horen te worden door de arts en patiënt. Doordat ze zo beknopt zijn, is het mogelijk om ze tijdens het consult te gebruiken.

Nadere informatie hoe consultkaarten worden gebruikt:

Consultkaarten worden toegepast in drie stappen:

1. Uitleggen: de patiënt wordt geïnformeerd dat er meerdere mogelijkheden zijn en dat een Consultkaart kan helpen om inzicht te krijgen in die verschillende mogelijkheden. De arts licht de opbouw van de Consultkaart toe.

2. Geven: er wordt aangeraden om de Consultkaart op papier, samen met een pen, aan de patiënt te geven. De patiënt heeft tijd nodig om de Consultkaart door te lezen en kan met de pen omcirkelen wat hij of zij belangrijk vindt en eventueel aanvullende vragen opschrijven.

3. Gebruiken: patiënt en arts gaan samen in gesprek aan de hand van de Consultkaart. Deze kan helpen om het gesprek te structureren en om de patiënt te activeren zelf aan te geven wat hij of zij belangrijk vindt en waar hij of zij meer over zou willen weten. De Consultkaart zou daarom gezien kunnen worden als een vertrekpunt voor arts en patiënt om dieper met elkaar in gesprek te gaan. De Consultkaart kan na afloop van het consult worden meegenomen naar huis. De patiënt kan dan thuis rustig teruglezen wat hij of zij met de arts besproken heeft en dit eventueel met zijn of haar naasten bespreken.

Hoe kun je helpen?

Download de concepttekst en het bijbehorende commentaarformulier en mail het ingevulde formulier uiterlijk 10 mei 2021 naar Anouk Olsthoorn aolsthoorn@knov.nl.

Door jouw bijdrage:

· is er een betere afstemming tussen de betrokken (internationale) beroepsgroepen mogelijk over dit onderwerp

· raak je bekend met de internationale richtlijn

· kun je de werkelijk bestede uren noteren in het Kwaliteitsregister onder 'overige activiteiten' (categorie D). Je dient dit zelf in te voeren.

  • Commentaarformulier (131 KB alleen voor leden)
  • Concept Consultkaart (117 KB alleen voor leden)
  • Evidence document (211 KB alleen voor leden)
  • Procedure Ontwikkeling Consultkaarten (654 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur