KNOV Winkelmandje (0) Menu

Keuzehulpgesprekken bij onbedoelde zwangerschap: verwijst u wel eens?

Wij willen graag weten of, en zo ja, hoe vaak, u onbedoeld zwangeren verwijst voor keuzehulpgesprekken naar externe partijen. VWS wil de kwaliteit toetsen van keuzehulpgesprekken bij onbedoelde zwangerschap die worden aangeboden door Fiom Amsterdam Altra, Siriz en Fiom Utrecht (SJP). Dit zijn drie organisaties die betaald worden door VWS om keuzehulpgesprekken aan te bieden. Wij zijn als toetsingspanel aangesteld om deze kwaliteit op meerdere manieren te gaan toetsen (denk aan interviews, video-observaties etc). Overigens wordt ook door de meeste GGD-en en door Fiom Den Haag keuzehulp aangeboden.

Het Ministerie van VWS laat onderzoeken hoe vaak verloskundigen zwangeren verwijzen voor keuzehulpgesprekken naar externe partijen. Het Ministerie van VWS wil de kwaliteit toetsen van keuzehulpgesprekken bij onbedoelde zwangerschap die worden aangeboden door Fiom Amsterdam Altra, Siriz en Fiom Utrecht (SJP). Dit zijn organisaties die betaald worden door VWS om keuzehulpgesprekken aan te bieden. Een speciaal opgericht toetsingspanel is aangesteld om deze kwaliteit op meerdere manieren te gaan toetsen (denk aan interviews, video-observaties etc.). Overigens wordt ook door de meeste GGD-en en door Fiom Den Haag keuzehulp aangeboden.

Hoe worden keuzehulpgesprekken ingezet in het veld?

Een andere vraag die het toetsingspanel voor VWS wil beantwoorden is hoe keuzehulpgesprekken bij onbedoeld zwangeren in het veld worden ingezet. Het panel voert gesprekken met betrokkenen uit de keten (bijvoorbeeld huisartsen, gynaecologen, abortusartsen, GGD-en). Nu wil het panel graag helder krijgen in hoeverre verloskundigen
hierbij betrokken zijn en vraagt hiertoe verloskundigen om een enquête in te vullen. Dit kost een paar minuten tijd. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid