KNOV Winkelmandje (0) Menu

Hulp gevraagd bij onderzoek tijdige opsporing en preventie van FNAIT

22 november 2016

Per 1 maart 2017 start de HIP-studie (HPA-screening In Pregnancy), vanuit een samenwerking tussen Sanquin en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), voor een periode van 2 jaar. De onderzoekers vragen hiervoor medewerking van alle professionals die zwangeren begeleiden.

Ze vragen u in uw praktijk deze zwangeren over de HIP-studie in te lichten. Hiervoor is een informatiefolder beschikbaar. Voor vragen van u of uw cliënt zijn zij altijd bereikbaar. Werk mee aan de stap naar tijdige opsporing en preventie van FNAIT.

Wat houdt de HIP-studie in?

In Nederland worden jaarlijks 10-20 kinderen geboren met een hersenbloeding door Foetale en Neonatale Alloimmuun Trombocytopenie (FNAIT). Hersenbloedingen die we door behandeling of profylaxe na tijdige opsporing kunnen voorkomen. Het doel van de HIP-studie is het verzamelen van nog ontbrekende stukjes kennis die nodig is om te kunnen beoordelen of het zinvol is in Nederland een screeningsprogramma te kunnen invoeren.

​Waar kunt u mee helpen?​

Hiervoor hebben de onderzoekers Sanquin en het Leids Universitair Medisch Centrum uw hulp nodig! Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Sanquin laboratorium, met bloed van de 27 weken screening van Rhesus D en Rhesus c negatieve zwangeren. De organisaties vragen u in uw praktijk deze zwangeren over de HIP-studie in te lichten. Hiervoor is een informatiefolder en beeldmateriaal beschikbaar via www.HIPstudie.nl. Voor vragen van u of uw cliënt zijn zij altijd bereikbaar. De onderzoekers begrijpen dat dit onderzoek een tijdsinvestering vraagt en proberen de voorlichting en logistiek zo goed en efficiënt mogelijk in te richten. ze hopen dat u uw medewerking wilt verlenen aan de HIP-studie en bij iedere zwangere op het aanvraagformulier wil aankruisen of zij toestemming geeft voor deelname. Ook zullen zij bij een kleine groep vrouwen (5% van alle deelnemende zwangeren) contact met u opnemen voor klinische data. De onderzoekers hopen samen met u deze unieke studie met uitzicht op belangrijke gezondheidswinst bij tientallen kinderen elk jaar tot een groot succes maken!

Meer informatie

De exacte studie-opzet en uitgebreide achtergrondinformatie is te vinden op www.HIPstudie.nl

Voor contact/vragen kunt u mailen naar Dian Winkelhorst: d.winkelhorst@lumc.nl of info@HIPstudie.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur