KNOV Winkelmandje (0) Menu

Zwangere vindt dat de zorg beter kan én moet

09 december 2013

Sinds het Stuurgroep rapport Zwangerschap en Geboorte worden discussies gevoerd over wat de beste organisatie voor de verloskundige zorg in Nederland is. De Geboortebeweging en Het Ouderschap laten in deze discussie ook de stem van de zwangeren en ouders horen.

De focus voor samenwerking hoort te gaan over hoe de zorg het beste rond moeder en kind georganiseerd kan worden. Het accent in de discussie ligt op het terugdringen van de sterftecijfers. De Geboortebeweging en Het Ouderschap willen ook de stem van de zwangere en ouders laten horen. Ze hebben een brandbrief gestuurd naar diversen partijen in de geboortezorg en de politiek. In hun brief zijn ze heel duidelijk: de zorg rondom de zwanger moet én kan beter.

Vertrouwen en veiligheid
Verloskundigen willen zwangere vrouwen vertrouwen geven tijdens hun zwangerschap én zich veilig laten voelen in het Nederlands verloskundig systeem. Samen met de gynaecologen moeten wij als verloskundigen optimale kwaliteit van zorg leveren die ook doelmatig is. De zwangere staat daarin centraal. De visies van de KNOV en NVOG verschillen alleen over de manier waarop dit vorm gegeven moet worden. De KNOV wil samen met zwangeren, VWS, College Perinatale Zorg, de NVOG en andere partijen werken aan een betere toekomst voor de geboortezorg.

We moeten naar een model in Nederland, waarin de zwangere en het ongeboren kind voorop staan, waarin de zorg beschikbaar is op het niveau waarop dat nodig is, en waarbij de kosten beheersbaar zijn. Dit levert: de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats, door de juiste zorgverlener. Het voorkomt onnodig medicaliseren, onnodige sterfte, onnodige ingrepen en in het verlengde daarvan onnodige zorgkosten.

Brandbrief Het Ouderschap en De Geboortebeweging

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur