KNOV Winkelmandje (0) Menu

Ziekenhuis in de buurt voor elke zwangere

19 september 2014

De concentratie van acute verloskundige zorg in Nederland is een probleem voor álle zwangeren. Niet alleen voor de vrouwen die thuis willen bevallen. Dat schrijft Bahareh Goodarzi in een opiniestuk in het dagblad Trouw van vandaag.

Goodarzi - verloskundige, docent bij de Academie Verloskunde Amsterdam Groningen en beleidsmedewerker van de KNOV - schrijft op persoonlijke titel het volgende:

"Vrouwen die onder behandeling zijn van de gynaecoloog (en over het algemeen in het ziekenhuis bevallen) bevinden zich buiten de controlemomenten ver van het ziekenhuis. Ook bij die vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap acute problemen optreden en kan de bevalling zich veel te vroeg aandienen. En ook dan geldt: zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, elke minuut telt.

Dus niet alleen verloskundigen, maar ook gynaecologen hebben te maken met dit probleem. De beroepsvereniging van verloskundigen protesteert al enige tijd samen met vrouwen tegen concentratie van acute verloskundige zorg. Tot mijn verbazing hoor ik de zorg van collega-gynaecologen maar weinig.

Een veel gehoord argument is dat concentratie van hoog complexe zorg die weinig voorkomt, hogere kwaliteit van zorg oplevert en daarom gelegitimeerd is. Dat is inderdaad wat lang werd gedacht. Maar steeds meer onderzoek, bijvoorbeeld van onderzoeksbureau Nivel, wijst uit dat concentratie niet altijd de kwaliteit verbetert. Bovendien valt de eerste opvang van vrouw en kind in acute situaties niet onder hoog complexe zorg. De drijfveer voor concentratie van acute verloskundige zorg lijkt dus niet kwaliteit van zorg, maar geld te zijn.

Daar komt bij dat thuis bevallen door de lange aanrijtijden bijna onmogelijk is in sommige regio's. Als gevolg van de concentratie van acute verloskundige zorg komt voor de zwangere de toegankelijkheid van zorg en de keuzevrijheid voor plaats van baring in het geding. Daar moeten we ons hard tegen maken: verloskundigen, gynaecologen en vrouwen.Gynaecologen moeten ook pleiten voor bereikbare verloskunde."

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur