KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskundigen uit Nederland en IJsland leren van elkaar in internationaal project Twinning up North

16 november 2020

Vandaag is de virtuele eindtentoonstelling van Twinning up North via een e-magazine gelanceerd. Via interviews, achtergrondartikelen en mooie foto's worden de resultaten van het project breed bekend gemaakt. De lancering van de eindtentoonstelling wordt geopend door Eliza Reid, de First Lady van IJsland en afgesloten door prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze, hoogleraar Midwifery/Fysiologische Verloskunde aan de Academie Verloskunde Maastricht.

Twinning up North is een project waarin Nederlandse en IJslandse verloskundigen met elkaar samenwerkten en van elkaar hebben geleerd. Het verloskundig systeem van IJsland heeft veel overeenkomsten met dat van Nederland. Dat maakte het aantrekkelijk om samen te werken aan uitdagingen waar beide landen mee te maken hebben. Nederlandse verloskundigen konden leren van de fysiologische benadering op de verloskunde in IJslandse ziekenhuizen en van de academische opleiding. IJsland leerde van onze ervaring met het kwaliteitsregister voor verloskundigen en met de thuisbevalling.

De focus van Twinning up North lag op het aanleren van leiderschapsvaardigheden en op (politieke) lobby en media. De twins werkten aan 9 deelprojecten die een bijdrage leveren aan het bevorderen van de verloskundige zorg in Nederland en IJsland.

Het jaar 2020 is door de World Health Organisation (WHO) uitgeroepen tot het internationale jaar van de verloskundige en verpleegkundige. Hoewel het geen jaar vol festiviteiten werd, is het wel een jaar geworden waarin deze beroepsgroepen meer dan ooit centraal staan en wederom onmisbaar blijken. 2020 is ook een jaar waarin diversiteit en samenwerking een prominente rol spelen. Het is dan ook bijzonder dat het driejarige project Twinning up North deze thema's bij elkaar brengt!

Meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur