KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskundige praktijken versturen hun eerste digitale berichten

10 maart 2011

Op 2 december 2010 was de primeur: verloskundige praktijk De 9 Maanden in Harderwijk was er operationeel klaar voor en verstuurde het eerste digitale bericht. Twee dagen later, op 4 december, ging ook Zorggroep Almere van start met het versturen van digitale berichten. Vanuit beide praktijken is – in nauwe samenwerking met de hun softwareleverancier – het versturen van 3 digitale berichten mogelijk.

Dit is de eerste stap op weg naar een Perinataal Webbased Dossier (PWD) waarmee alle verloskundige zorgprofessionals op termijn automatisch zowel gegevens kunnen uitwisselen in de verloskundige keten als gegevens aanleveren aan diverse landelijke registraties. Dus ZONDER extra administratieve belasting van de verloskundig professional, want het PWD staat voor eenmalige gegevensvastlegging. Hierdoor kunnen zorgverleners efficiënter werken en is er meer tijd voor de zorg aan moeder en kind.

Het PWD is een belangrijk middel om communicatie en samenwerking in de de perinatale ketenzorg te verbeteren. Het is een van de adviezen van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte om de relatief hoge babysterfte in Nederland te verminderen. Met de implementatie van het PWD wordt de uitwisseling van gegevens niet beperkt tot basale cliëntgegevens; de focus ligt juist op zorginhoudelijke en medische informatie die van cruciaal belang is in en rondom (acute) overdrachtsituaties. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om op termijn meer gedegen onderzoekinformatie aan te leveren. De KNOV heeft samen met de NVOG een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van VWS om de uitgangspunten en inhoud (het zogenoemde referentiemodel) van het PWD te ontwikkelen. Via deze e-nieuwsbrief en de KNOV-site houden we u op de hoogte van de acutele ontwikkelingen hierover.


Deelnemers aan de slotbijeenkomst bekijken de demo

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur