KNOV Winkelmandje (0) Menu

Verloskundige en VrouwenCoach Diana Koster overleden

26 april 2016

Verloskundige en VrouwenCoach Diana Koster is maandagochtend plotseling overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft haar familie 25 april bekend gemaakt. Het overlijden van Diana betekent een groot verlies voor (aanstaande) moeders, verloskundigen en de beroepsgroep.

Diana Koster richtte zich als verloskundige, VrouwenCoach en schrijfster op moeders die uit balans waren geraakt. Zij zette zich - samen met andere geboortezorgprofessionals - actief in voor de beste zorg voor moeder en kind.   

Loopbaan

Diana Koster heeft 12 jaar gewerkt als verloskundige: eerst in een eigen maatschap en daarna van 2000-2010 als eerstelijns verloskundige & manager van de verloskundigenpraktijk in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Vervolgens heeft zij zich gespecialiseerd als VrouwenCoach en was zij de auteur van twee succesvolle boeken voor (aanstaande) moeders. Diana gaf daarnaast vele lezingen en was zij gastdocent. Ook verzorgde zij workshops voor collega-verloskundigen en andere geboortezorgprofessionals over onder andere begeleiding aan kwetsbare zwangeren.

In 2010 heeft zij met gynaecologen en psychiaters het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap opgericht - waar zij sinds 2015 als erelid aan was verbonden. Daarnaast heeft zij meegeschreven aan het gerenommeerde ‘Handboek Psychiatrie & Zwangerschap’ (2015).

Aandacht voor evenwicht in vrouwenleven

Als verloskundige zag Diana veel vrouwen die meer begeleiding nodig hadden dan zij hun tijdens de zwangerschap- of kraamcontroles kon bieden. Een psycholoog bleek voor veel van deze vrouwen een stap te ver. Om die reden heeft Diana een coaching-opleiding gevolgd en heeft zij zich uiteindelijk gespecialiseerd tot VrouwenCoach (een door haar zelf bedachte term). In haar praktijk in Den Haag bood zij praktische en kortdurende ondersteuningstrajecten aan vrouwen. Diana richtte zich op vrouwen die door (het uitblijven van) zwangerschap, bevalling en de combinatie werk & moederschap uit balans waren geraakt.

Auteur van bestsellers

Diana schreef in 2012 haar bestseller 'Perfecte moeders bestaan niet'. Een boek vol praktische oefeningen, ervaringsverhalen en coachingstechnieken - zodat vrouwen zelf hun leven weer in balans kunnen brengen én houden. Haar eerste boek heeft - op aanraden van verloskundigen en kraamverzorgenden - inmiddels 10.000 zwangere vrouwen en jonge moeders geholpen hun balans te (her)vinden en te behouden.

In maart 2016 verscheen Diana's tweede boek 'Perfecte bevallingen bestaan niet’ over de impact van een traumatische bevallingservaring. Net als in haar eerste boek wordt (evidence based) theorie afgewisseld met praktische oefeningen en ontroerende ervaringsverhalen van Diana's cliënten (moeders én vaders).

Groot verlies

Voor de beroepsorganisatie van verloskundigen heeft Diana veel betekend. Diana's enthousiasmerende en praktische inbreng voor de beste begeleiding voor moeder en kind is zeer waardevol voor de geboortezorg. Hierbij richtte zij zich op een constructieve samenwerking met andere geboortezorgprofessionals.

Wij betreuren het overlijden van Diana Koster. We wensen Diana's man en twee dochters heel veel sterkte met hun verlies.

Diana's gezin geeft op haar Facebook-pagina aan het fijn te vinden om te horen wat Diana voor mensen betekend heeft. Zij vragen een bericht op Diana's Facebook-pagina achter te laten. 

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid