KNOV Winkelmandje (0) Menu

​Verklaring verschillen geboortegewichtpercentielen tussen diverse systemen

03 juli 2015

Uit een vergelijking van de geboortegewichtpercentielen van verschillende systemen - verricht door Coöperatie SABEL in Arnhem - kwamen een aantal verschillen naar voren.

Mogelijk dat u hierover via uw kringvoorzitter bent geïnformeerd. De verschillen zijn als volgt te verklaren:

  • De verschillen tussen de webapplicatie/O-Natal aan de ene kant en Vrumun/Orfeus aan de andere kant zijn te verklaren uit het feit dat Vrumun en Orfeus geïndividualiseerde curves aanbieden die gebaseerd zijn op andere coëfficiënten dan de curves van het Perinatal Institute.
  • De verschillen tussen de zelfstandige web applicatie en O-Natal zijn voorgelegd aan het Perinatal Institute. De verschillen worden verklaard door een fout in de percentielberekening op de pagina ‘Kind’ in O-Natal, die ontstond als er veranderingen werden aangebracht in de geboortedatum, het geboortegewicht of de sekse van het kind op deze pagina. Ook berekende het O-Natal programma de zwangerschapsduur niet precies hetzelfde als de webapplicatie, waardoor er soms een dag verschil in de zwangerschapsduur en dus het percentiel kon zitten. O-natal past dit op zeer korte termijn aan waardoor deze verschillen zich niet meer voor kunnen doen.
  • De verschillen tussen de PRN-curves en de andere curves zijn te verklaren doordat de PRN-curves en de GROW-curves op een andere manier zijn gemaakt. PRN-curves zijn geboortegewichtcurves en geven een populatiegemiddelde weer. GROW-curves gaan uit van een optimaal geïndividualiseerd geboortegewicht. Beide curves wijzen daardoor andere kinderen als groeivertraagd aan.

Meer informatie of vragen?

Kijk voor meer informatie op:

http://www.knov.nl/vakkennis-en-wetenschap/tekstpagina/263/opsporing-foetale-groeivertraging/

Voor vragen kunt u contact opnemen met: helpdesk@knov.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur