KNOV Winkelmandje (0) Menu

Veldraadpleging actualisatie samenwerkingsafspraken (voorheen ‘VIL’)

06 juni 2019

De Verloskundige Indicatie Lijst (VIL) is een multidisciplinair samenwerkingsdocument uit 2003. In de Zorgstandaard Integrale Zorg is de herziening hiervan opgenomen. Mede op verzoek van de KNOV gaat het CPZ het proces om deze landelijke samenwerkingsafspraken te actualiseren oppakken. Daarom wordt er een veldraadpleging voor geboortezorgprofessionals georganiseerd op 12 juni 2019 van 17.30 tot 21.00 uur.

Het is belangrijk dat verloskundigen uit het veld hierover meedenken en bij deze bijeenkomst aanwezig zijn.

Waarom is het belangrijk dat u hierover meedenkt?

De KNOV is van mening dat de Samenwerkingsafspraken de zorgstandaard ondersteunen en de basis vormen voor verdere uitwerking in landelijke multidisciplinaire richtlijnen. Samenwerkingsafspraken zijn altijd wetenschappelijk onderbouwd. De basis van de samenwerkingsafspraken is de beste zorg voor moeder en kind en het tegengaan van ongewenste praktijkvariatie. Het is de landelijke basis van waaruit elke regio de eigen regionale samenwerkingsafspraken verder uitwerkt. Samenwerkingsafspraken gaan ook over doelmatige zorg. Vanuit de huidige ontwikkelingen betekent dat ook nadenken over het voorkomen, vervangen en verplaatsen van zorg (juiste zorg op de juiste plek). Zeker in het kader van de capaciteitsproblematiek van groot belang.

De KNOV heeft verschillende meldingen van verloskundigen ontvangen dat zij zich zorgen maken over de toenemende medicalisering. Verloskundigen willen dat er meer aandacht is voor de fysiologie en meer ruimte voor de cliënt om haar eigen zorgpad vorm te geven dan nu via de regionale richtlijnen kan. Daarom is het belangrijk dat u op 12 juni uw stem laat horen!

Programma en aanmelden

Het programma kunt u downloaden via de volgende link: Programma Veldraadpleging actualisatie samenwerkingsafspraken (voorheen ‘VIL’)

U kunt zich aanmelden door de bijeenkomst door een mail te sturen naar cpz@collegepz.nl.

Vragen?

Voor vragen aan de KNOV kunt uw contact opnemen met de Helpdesk via Helpdesk@knov.nl

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid