KNOV Winkelmandje (0) Menu

Toename gebruik ruggenprik tijdens bevalling

08 april 2015

Nederlandse vrouwen kiezen steeds vaker voor een ruggenprik bij de bevalling. Het aantal vrouwen dat kiest voor deze pijnbehandeling is de afgelopen jaren bijna verviervoudigd (van 5% in 2003 naar 19% in 2013). Voor een weloverwogen keuze voor een pijnbehandeling tijdens de bevalling is het van belang dat zwangere vrouwen goed op de hoogte zijn van alle pijnbehandelingen, met voor- en nadelen.

Vrouwen die bevallen van hun eerste kind krijgen beduidend vaker een ruggenprik dan vrouwen die bevallen van hun tweede of volgende kind. In 2013 kreeg 29 % van de vrouwen die beviel van hun eerste kind een ruggenprik en 10% van de vrouwen die beviel van hun tweede of volgende kind.

Omgaan met pijn

Er zijn voor vrouwen verschillende manieren om met de pijn tijdens de bevalling om te gaan. Een voorbeeld is voortdurende begeleiding door een verloskundige, partner of iemand anders. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die voortdurend ondersteund worden minder behoefte hebben aan medicinale pijnbestrijding, de bevalling korter duurt en de kans op een keizersnede en een kunstverlossing kleiner is. Meer weten over de verschillende manieren om met pijn om te gaan? Lees de folder Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? en deel deze met uw cliënten.

Standaard aanbieden ruggenprik

Nederland is een van de weinige Europese landen waar vrouwen alleen op verzoek een ruggenprik krijgen. In andere landen wordt een ruggenprik vaak standaard aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat het standaard aanbieden van de ruggenprik leidt tot meer bijwerkingen en gevolgen voor moeder en baby, zoals koorts, lage bloeddruk, bewegingsbeperking in de benen en meer kans op een kunstverlossing.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur