Nieuwsbericht

04 juli 2025

Op dinsdag 1 juli vond voor de vijfde keer de Middag van de Zorgverzekeraars plaats, georganiseerd door de KNOV. Vertegenwoordigers van zorgverzekeraars, de NZa, ZN en ZIN gingen met elkaar in gesprek over actuele ontwikkelingen, kansen en uitdagingen in de geboortezorg. Deze editie stond in het teken van gezondheidsbevordering, een thema dat goed aansluit bij de beroepsidentiteit van de verloskundige. Doordat ook vertegenwoordigers van eerstelijns verloskundige organisaties (VEVO’s) aanwezig waren, ontstonden waardevolle inzichten in hoe ieder vanuit zijn eigen rol en expertise kan bijdragen aan de zorg voor de zwangere en haar gezin.

De middag startte met een actuele terugblik op recente ontwikkelingen binnen de KNOV. Bestuurder Marieke Smith schetste hoe de KNOV zich de komende tijd bezighoudt met “ht ontwarren van de kluwen “in de geboortezorg, als een bolletje wol waarbij we opnieuw het begin van de draad moeten vinden. We zetten ons onder andere in voor het verder scheiden van kwaliteit en belangen en verkennen  de mogelijkheden voor een landelijk kwaliteitsbeleid. Dit vraagt om een gezamenlijke opdracht: de focus houden op gezondheid -  één van de kernwaarden van de beroepsidentiteit van de verloskundige - naast de kernwaarden verbinding en moed. Suzanne Thompson, senior programmacoördinator onderwijs en wetenschap, ging hier dieper op in.  Zij liet zien hoe de beroepsidentiteit een stevige hoeksteen vormt voor keuzes in beleid en zorg. 

Tijdens een interactieve workshop met de verloskundige regiovertegenwoordigers daagde verloskundige, VSV- coördinator en trainster Nelleke Gosker de deelnemers uit  om te reflecteren op hun eigen bijdrage aan gezondheidsbevordering. Ook als deze voor anderen niet altijd zichtbaar is.  Dit leidde tot open en eerlijke gesprekken. Een waardevol inzicht: “We luisteren allemaal met ons eigen perspectief, daarom is het belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar elkaar.” Een mooi vertrekpunt om samen verder op te bouwen en de verbinding met elkaar te blijven houden. 

Afsluitend deelde dr. Floortje Scheepers, raadslid van de Raad Volksgezondheid & Samenleving, inzichten uit het rapport Iedereen bijna ziek. Hierin wordt helder gemaakt welke keerzijden diagnose-expansie heeft. Het steeds vaker en eerder stellen van diagnoses legt druk op mensen, het zorgsysteem en daarmee ook op de geboortezorg. Dit sluit goed aan bij de koers van de KNOV, waarin vertrouwen in het lichaam van de vrouw en het natuurlijke proces van zwangerschap en geboorte centraal staan. Floortjes verhaal onderstreepte nogmaals hoe belangrijk het is om het gesprek over passende zorg en ‘doen we het juiste met elkaar?’ kritisch te blijven voeren, op alle niveaus en vanuit ieders eigen expertise.

Kortom: een middag vol nieuwe inzichten, uitwisseling en verbinding, waarin we samen het belang van gezondheidsbevordering hebben onderstreept. Daarvoor is het belangrijk om  met elkaar in gesprek te blijven en elkaar te blijven begrijpen. Uiteindelijk delen we allemaal hetzelfde doel: passende en duurzame geboortezorg voor iedere zwangere en haar gezin.