KNOV Winkelmandje (0) Menu

Thuisbevalling verkleint kans op astma en allergie

03 november 2011

Baby's die thuis worden geboren, hebben minder kans om astma of allergie te ontwikkelen dan baby's die in een ziekenhuis ter wereld komen. Bij ziekenhuisbaby’s komt een bepaalde bacterie (Clostridium difficile) meer voor in hun darmen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht, dat afgelopen woensdag werd gepubliceerd in The Journal ofAllergy and Clinical Immunology (JACI).

Kans op astma
'Kinderen die in het ziekenhuis worden geboren, hebben ongeveer 8 procent kans op astma of een allergie, bij thuisbevallingen geldt dat voor zo'n 5 procent van de kinderen', aldus medisch microbioloog en onderzoeker Penders van de Universiteit Maastricht. Voor het onderzoek werd bij ruim 1000 baby's een maand na de geboorte een ontlastingsmonster afgenomen. Daarna werd ook nog het bloed van de kinderen bekeken op de leeftijd van 1, 2, 6 en 7 jaar.

Resultaten onderzoek
Het onderzoek laat zien dat baby’s waarbij een maand na de geboorte de genoemde bacterie, Clostridium difficile, in de darm werd aangetroffen, een verhoogd risico hebben op eczeem en piepende ademhaling gedurende de kinderjaren. Ook hebben deze kinderen een grotere kans op astma. De bacterie komt vooral voor bij ziekenhuisbaby’s in de darmen.Vooral bij kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie of astma in de familie, zorgt een thuisbevalling voor een lager risico op allergie en astma in vergelijking met een ziekenhuisbevalling.

Locatie bevalling belangrijk
Het verband tussen een keizersnede en een verhoogd risico op astma was al in eerdere studies aangetoond. Penders: 'Dit onderzoek heeft nu laten zien dat niet de manier waarop iemand bevalt, maar de locatie belangrijk is voor het risico op astma en allergieën'. De bacterie Clostridium difficile komt regelmatig voor in ziekenhuizen. Het onderzoek geeft inzicht in de rol van de darmflora in het ontstaan van allergie en astma. De uitkomsten bieden mogelijkheden om deze ziekte mogelijk in de toekomst te voorkomen.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur