KNOV Winkelmandje (0) Menu

Standpunt KNOV prioritering vaccinatie

05 januari 2021

Nu het coronavaccin beschikbaar komt, vragen sommige beroepsgroepen om een hogere prioritering voor vaccinatie dan beschreven in de eerste vaccinatieronde van het ministerie van VWS. De werkgroep Corona van de KNOV wil benadrukken dat de beroepsgroep van verloskundigen op gelijke trede staat met andere zorgverleners. Het is niet zinvol om verloskundigen, en het risico dat zij lopen, af te zetten tegen andere beroepsgroepen. Vanuit de KNOV zien wij het belang van het vaccineren van ouderen, kwetsbaren en hun verzorgers, zowel intra- als extramuraal, boven de prioritering van ons als verloskundigen.

Eerste vaccinatieronde

Sinds november 2020 heeft de werkgroep Corona zeer goed contact met VWS, over het coronavaccin. VWS geeft aan dat er tot op heden nog geen zicht is op wanneer welk vaccin beschikbaar is voor welke groep. Het Pfizer-vaccin is goedgekeurd en in kleine batch geleverd, goedkeuring van het Moderna-vaccin wordt binnenkort verwacht.

Verloskundigen gaan niet mee in de eerste vaccinatieronde. Wij werken namelijk niet met een groep die extra kwetsbaar is bij een COVID-19-besmetting of met een hoge incidentie van coronabesmettingen in de populatie.

Positie van verloskundigen

De werkgroep Corona is zeer actief. Wij hebben binnen VWS contact met een beleidsmedewerker met verloskundige achtergrond en weten dat verloskundigen niet vergeten worden. Wij willen met elkaar proactief werken aan het juiste moment voor vaccinatie van alle medewerkers in de geboortezorg. Een lobby starten past daar niet bij, de kalmte bewaren wel. We laten ons niet inhalen of overslaan, maar respecteren dat we niet helemaal vooraan staan.

Meer informatie over coronavaccinatie vind je hier. Heb je vragen over corona, mail ze dan naar corona@knov.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur