KNOV Winkelmandje (0) Menu

Standard Operating Procedure voor gebruik remifentanil-PCA op verloskamer

28 augustus 2014

Om de veiligheid rondom het gebruik van remifentanil-PCA te bewaken heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de KNOV, NVA, NVOG en NVZA verzocht een Standard Operating Procedure (SOP) op te stellen. Dit is een stappenplan voor het gebruik van remifentanil-PCA op de verloskamer.

Dit gezamenlijke document is in goed overleg opgesteld door een werkgroep met een vertegenwoordiging uit de KNOV, NVA (Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie), NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en NVZA (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers). De SOP is geen officiële richtlijn of protocol. Wel kan het dienen als leidraad bij het opstellen van lokale protocollen.

Remifentanil-PCA is niet aanbevolen voor algemeen gebruik in de multidisciplinaire richtlijn ‘Medicamenteuze pijnbehandelingen tijdens de bevalling’ (2008). Toch wordt remifentanil in veel ziekenhuizen gebruikt. In de werkgroep is afgesproken dat herziening van de multidisciplinaire richtlijn ‘Medicamenteuze pijnbehandelingen tijdens de bevalling’ uit 2008 op korte termijn moet worden gestart. Tevens is de volgende stap voor de werkgroep het maken van een gezamenlijke voorlichtingsfolder voor de zwangere met daarin objectieve informatie over o.a. de effectiviteit en bijwerkingen.

Checklist

Standard Operating Procedure remifentanil-PCA

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur