KNOV Winkelmandje (0) Menu

Rol voor verloskundigen weggelegd in lessen over seksuele gezondheid

29 januari 2015

Verloskundigen kunnen een rol spelen in de educatie van jongeren op het gebied van seksuele gezondheid. Zij zijn deskundig, hebben praktijkervaring en worden door jongeren serieus genomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research centre. 

De Wetenschapswinkel heeft op verzoek van verloskundigenpraktijk De Bakermat in Wageningen onderzocht hoe educatie, begeleiding en zorg rondom seksuele gezondheid van jongeren verbeterd kan worden en welke rol verloskundigen hierin kunnen spelen. Om die rol te vervullen, kunnen verloskundigen zich scholen in didactiek, moeten zij manieren vinden om de educatie in te bedden in de eigen praktijk en samenwerken met de gemeente, de GGD en scholen.

Gezondheidswinst

Door toename van het aantal tienerzwangerschappen in Wageningen zijn verloskundigen van verloskundigenpraktijk De Bakermat gestart met het geven van lessen over gezonde zwangerschap aan jongeren op een VMBO school in Wageningen. Onder deze jongeren is de grootste gezondheidswinst te halen. De lessen gaan over anticonceptie, SOA’s, tienermoederschap en gezond zwanger worden.

De school is een belangrijke setting waar jongeren informatie en vaardigheden opdoen rondom veilige seks, communicatie over seks en het omgaan met relaties. Lessen over gezonde zwangerschap zijn nog geen onderdeel van het curriculum. Educatie over de gezonde zwangerschap en het adviseren van anticonceptie dragen bij aan de seksuele gezondheid van jongeren.

Preventie

Het uitvoeren van meer preventieve taken sluit aan bij de visie ‘Een goed begin is een investering voor het leven’ van de KNOV.

Meer informatie

Lees het onderzoeksrapport. Wilt u meer informatie over het onderzoek? Neem contact op met Nalonya van der Laan, verloskundigenpraktijk De Bakermat, telefoon 0317-411971 of per e-mail.

Wageningen University & Research centre ondersteunt met de Wetenschapswinkel maatschappelijke organisaties als verenigingen, actiegroepen en belangenorganisaties. Deze kunnen bij de Wetenschapswinkel terecht met onderzoeksvragen die een maatschappelijk doel dienen. Wilt u een onderzoek laten uitvoeren? Neem contact op met de Wetenschapswinkel.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur