KNOV Winkelmandje (0) Menu

RIVM-advies Schmallenbergvirus aan zwangeren

02 februari 2012

Onderstaand bericht staat sinds 30 januari 2012 op de site van het RIVM.

Gebruikelijke hygiënemaatregelen voldoen op bedrijven met Schmallenbergvirus
In Nederland is onder dieren en nieuw virus aangetroffen: het Schmallenbergvirus. Er zijn geen aanwijzingen dat dit virus bij mensen ziekte kan veroorzaken. Uit voorzorg adviseert het RIVM aan zwangeren (werknemers, boerinnen, enzovoorts) om geen verloskundige handelingen bij dieren te laten uitvoeren op bedrijven met verdenking van de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus.

Op verschillende veehouderijen is het Schmallenbergvirus aangetroffen. Dit virus kan leiden tot de geboorte van misvormde lammeren van schapen en geiten en kalveren. Op grond van een eerste analyse van het RIVM en het Europese Centre for Disease Control, wordt het risico voor mensen op dit moment als zeer klein geschat.

Hoewel er nu geen aanwijzingen zijn dat dit virus bij mensen ziekte kan veroorzaken adviseert het RIVM aan werknemers om de gebruikelijke hygiënemaatregelen rondom het werpen van dieren en het afvoeren van kadavers strikt te hanteren.

Uit voorzorg adviseert het RIVM aan zwangeren om geen verloskundige handelingen te laten uitvoeren op bedrijven met verdenking van de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus. Het is niet nodig dat zwangeren besmette bedrijven mijden.

Bron: RIVM

Meer lezen
Lees het dossier Schmallenbergvirus op de site van VWA (Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit). Hier vindt u ook een overzichtskaart met Nederlandse bedrijven waar het virus is aangetoond. Hier staan het aantal meldingen per provincie.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur