KNOV Winkelmandje (0) Menu

Rem op Wetsvoorstel Bevorderen Samenwerking en Rechtmatige Zorg (Wbsrz)

28 januari 2021

Afgelopen periode heeft de KNOV in samenwerking met andere eerstelijnsorganisaties, onder aanvoering van de KNMT, energie gestoken in het drastisch aanpassen van deze wet, die in de eerste week van februari in de Tweede Kamer op de agenda stond.

De gezamenlijke inspanningen hebben een stevige brief naar de Tweede Kamer opgeleverd én het is gelukt om het wetsvoorstel controversieel te laten verklaren; als een van de weinige onderwerpen.

Wbrsz en ons bezwaar

Het doel van de Wbsrz is om de bestrijding van fraude in de zorg efficiënter vorm te geven, door de mogelijkheden tot samenwerking en gegevensuitwisseling te verbeteren. Het wetsvoorstel introduceert de grondslag voor het Waarschuwingsregister zorgfraude, een systeem voor onderlinge uitwisseling van gegevens.

Ons grote bezwaar van de wet is dat een individuele zorgverlener nauwelijks reële juridische mogelijkheden, en daardoor onvoldoende rechtsbescherming heeft om in het geweer te komen tegen een onterechte verdenking van fraude. Vooral omdat je je in zo een situatie als zorgverlener wel zou moeten verdedigen tegenover verhoudingsgewijs machtige partijen zoals gemeenten en zorgverzekeraars. Ook is in de wet niet voorzien dat er een onafhankelijke externe controle of toezichthouder is tot wie een zorgverlener zich kan wenden.

Drie punten

In de brief vragen wij drie punten alsnog te betrekken bij het wetsvoorstel. Allereerst waarborgen om tegen een registratie in het Waarschuwingsregister te ageren. Daarnaast dat de beroepsverenigingen betrokken worden bij het nader invullen van de eisen behorende bij het protocol. En als laatste willen we dat de wet moet gaan aansluiten bij criteria in lijn met bestaande vergelijkbare registers, met inachtneming van toepasselijke rechtspraak.

Het is wel uitstel maar nog geen afstel (of aanpassing). Het onderwerp zal weer terugkomen op de agenda als er een nieuw kabinet is.

Zie bijgaand de brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd, onder andere ondertekend door de KNOV.

  • Brief Wbrsz (358 KB alleen voor leden)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur