KNOV Winkelmandje (0) Menu

Reactie Volkskrant: zwangeren willen keuzevrijheid waar te bevallen

29 april 2014

Dinsdag 29 april staat een opiniestuk in de Volkskrant met de kop: “Laat de gynaecoloog bepalen of een vrouw echt veilig thuis kan bevallen”. De KNOV is het niet eens met de mening van Kottenhagen en Watson.

Kenneth Watson en Rob Kottenhagen zeggen dat het onverantwoord is om de thuisbevalling in stand te houden als hoeksteen van de verloskundige zorg .Ook andere media hebben het nieuws over wel of niet thuis bevallen overgenomen.

Uit onderzoek blijkt dat zwangeren betaalbare, kwalitatieve zorg in de buurt willen. En keuzevrijheid waar te bevallen, thuis of in het ziekenhuis. De KNOV vindt daarom dat de verloskundige zorg bij de verloskundige moet als het kan, en bij de gynaecoloog als het moet.

Behoud van uniek verloskundig systeem in Nederland

De KNOV maakt zich zorgen over de toenemende medicalisering in de geboortezorg. Daardoor worden de kosten onnodig hoog en neemt de kwaliteit van zorg niet aantoonbaar toe. Het model van verloskundige zorg in Nederland is uniek. Voor andere landen geldt het Nederlandse model als een voorbeeld. Maar liefst 82% van de vrouwen vindt dat het belangrijk is dat in de toekomst vrouwen kunnen blijven kiezen voor een thuisbevalling.

Thuisbevalling veilig

De discussies die de laatste jaren gevoerd worden over de thuisbevalling maakt de zwangere onnodig onzeker. Thuis bevallen is bij een gezonde zwangerschap net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis. Slechts een klein percentage van de vrouwen moet met spoed naar het ziekenhuis (3,6%).

Vertrouwen in de verloskundige

Ruim 80% van de vrouwen is van mening dat de verloskundige deskundig genoeg is om op tijd de gynaecoloog in te schakelen als dat nodig is. Er bestaat geen voorkeur om onder behandeling te zijn bij een gynaecoloog als daar geen noodzaak voor is.

Dit sluit aan bij de KNOV-visie: verloskundige zorg als het kan, en specialistische zorg als het moet.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur