KNOV Winkelmandje (0) Menu

Position paper KNOV over integrale zorg

20 maart 2014

De KNOV heeft haar ideeën voor de invulling van integrale zorg op hoofdlijnen beschreven in een position paper met als titel ‘Verloskundige zorg als het kan, specialistische zorg als het moet!’. Hierin staan de uitgangspunten die cruciaal zijn voor integrale zorg en de zelfstandige positie van verloskundigen.

De KNOV gebruikt dit document in gesprekken met onder andere de politiek, de pers of met partijen in de zorg. Ook u als verloskundige kunt dit gebruiken in gesprekken over uw positie in de regio.

Gooi uniek systeem niet overboord

De KNOV en NVOG verschillen van inzicht over hoe de organisatie van de verloskundige zorg er uit moet zien, gebaseerd op verschillende interpretaties van onderzoek. Lees ook eerdere nieuwsberichten hierover. De KNOV pleit ervoor om de resultaten van zowel de ‘shared care’ als ‘midwife‐led‐continuity care’ organisatiemodellen op een objectieve wijze in kaart te brengen zodat de modellen in de praktijk getoetst worden op basis van vastgestelde criteria. Daarnaast kunnen in deze pilots verschillende bekostigingsmodellen worden meegenomen.

Op basis van onderzoek kunnen onderbouwde keuzes gemaakt worden in het belang van de zwangere. Zonder op bewijs berustende argumenten is het niet verstandig om het huidige systeem te wijzigen. Het Nederlandse systeem is uniek in de wereld en dient als voorbeeld voor veel andere landen. Wanneer uit gedegen onderzoek blijkt dat de huidige situatie kan worden verbeterd, is dat natuurlijk een kans. We moeten vooral niet weggooien wat we hebben zonder te weten wat daar voor in de plaats komt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur