KNOV Winkelmandje (0) Menu

Online CenteringZorg voor Eritrese zwangeren informeert en inspireert

16 maart 2021

In 2020 startte CenteringZorg met de online CenteringZorg-groepen speciaal voor Eritrese zwangeren. Dat werd zo goed ontvangen dat dit in 2021 een vervolg krijgt. Inmiddels lopen er twee nieuwe groepen van vijftien deelnemers, die tien sessies bijwonen.

Zware onderwerpen

Verloskundige Anne Bedaux blikt op de website van CenteringZorg terug op de vierde bijeenkomst. Een online bijeenkomst met zware onderwerpen, zoals huiselijk geweld en seksuele weerbaarheid. Die onderwerpen komen pas aan bod na een aantal bijeenkomsten, wanneer de vrouwen elkaar wat beter kennen en zich veilig genoeg voelen in de groep. Zoals in iedere sessie gaan de vrouwen aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek. Een van de stellingen is deze keer: Als je man je slaat, dan is dat mishandeling. Een gespreksleider, ondersteund door een tolk, zorgt voor een actief gesprek en laat alle belangrijke punten aan bod komen. Zo kunnen vrouwen elkaar aan het denken zetten en inspireren. En krijgen ze onder andere mee dat in Nederland slaan binnen een relatie niet normaal wordt gevonden.

Ben je benieuwd naar de volledige terugblik van de vierde online sessie met Eritrese zwangeren, lees dan het interview met Anne Bedaux.

Effect van de groepen

De Eritrese vrouwen krijgen met deze sessies heel veel nieuwe informatie. Hierdoor zijn ze beter voorbereid op hun bevalling, maar weten ze ook waar een consultatiebureau voor dient en waar ze met klachten of hulpvragen terecht kunnen. Een mooie bijkomstigheid is het netwerk dat ze hiermee opbouwen. Het voelt veilig in de groep omdat ze in hun eigen taal kunnen spreken met vrouwen uit hun eigen land. De bijeenkomsten leiden tot meer verbondenheid met elkaar. Zo spreken ze elkaar soms ook buiten de groepen in bijvoorbeeld een groepsapp.

Cliënten aanmelden?

Heb je Eritrese cliënten die graag bij een groep willen aansluiten? Meld ze dan aan door een e-mail te sturen naar CPErtirea@gmail.com. In 2021 start er elke maand een nieuwe groep. Deelname is gratis en is aanvullend op de verloskundige zorg die een cliënt al ontvangt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur