KNOV Winkelmandje (0) Menu

NHG-standaard preconceptiezorg gepubliceerd

15 september 2011

Het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heeft in juni 2011 zijn standaard preconceptiezorg gepubliceerd. De KNOV heeft geparticipeerd in de werkgroep. Naar aanleiding van de oprichting van het College Perinatale Zorg en de opdracht tot meer multidisciplinaire richtlijnen, zal de KNOV haar standpunt Preconceptiezorg voorlopig niet updaten. Deze NHG-standaard is dan ook inhoudelijk gebaseerd op recentere wetenschappelijke inzichten.

De standaard gaat op basis van evidence in op zaken die in het preconceptieconsult aan de orde kunnen komen. Het is een goede aanvulling op de inhoud van het preconceptieconsult en wat hiervoor onderbouwde adviezen zijn. Preconceptionele adviezen waar geen evidence voor is, zijn dan ook niet in de standaard opgenomen. In de standaard staan onder andere aanbevelingen voor diagnostiek en aanvullend onderzoek en richtlijnen voor het beleid. Ook wordt aandacht gegeven aan leefstijladviezen. Zoals bij iedere NHG-standaard staat de onderbouwing in noten, die zeker de moeite waard zijn om te lezen.

De standaard is niet alleen handig voor informatie over preconceptiezorg, maar ook voor toelichting over de vroege zwangerschap. Niet alle diagnostiek of beleid uit het document kan door verloskundigen worden ingezet, maar het laat wel zien dat een goede samenwerking binnen de eerstelijn voor de invulling van preconceptiezorg onontbeerlijk is. Het uitkomen van de standaard is een goede reden om regionaal afspraken te maken over de organisatie van preconceptiezorg.


Lees de NHG-standaard preconceptiezorg

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur