KNOV Winkelmandje (0) Menu

Moeders van Morgen – alles over geneesmiddelgebruik rondom zwangerschap

16 februari 2021

Moeders van Morgen is de nieuwe overkoepelende naam van de Teratologie Informatie Service (TIS) en zwangerschapsregister pREGnant. Moeders van Morgen was en blijft onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Ze geven informatie over en doen onderzoek naar geneesmiddelgebruik bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Informatie voor verloskundige en cliënt

Acht op de tien vrouwen gebruikt tijdens de zwangerschap een voorgeschreven geneesmiddel. Daarnaast gebruiken ze nog veel zelfzorgmiddelen, waaronder foliumzuur en worden ook tijdens de zwangerschap vaccinaties (waaronder het COVID-19-vaccin) gezet. In de dagelijkse praktijk is er vaak beperkt informatie beschikbaar. Moeders van Morgen biedt de volgende informatie(middelen):

· Bij vragen over geneesmiddelgebruik vóór en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode kun je de kennisbank bezoeken of telefonisch contact opnemen voor counseling (073- 64 69 702).

· Daarnaast is er een brochure die je kunt meegeven aan cliënten. Hierin staat voor veel voorkomende (zwangerschaps)klachten beschreven wat je wel en niet kunt doen qua (medicamenteuze) behandeling als je zwanger bent of borstvoeding geeft. De brochure ondervangt een deel van de vragen die anders aan de verloskundige gesteld worden.

Meer kennis uit ervaringen

Om de bestaande kennis over geneesmiddelgebruik rondom zwangerschap uit te breiden, verzamelt Moeders van Morgen ervaringen uit de praktijk. Nu is de beschikbare informatie over de veiligheid van een geneesmiddel vaak nog beperkt tot een of enkele wetenschappelijke studies. Door ervaringen systematisch te verzamelen, zorgen ze dat er meer kennis komt. Zo kunnen er in de toekomst beter geïnformeerde keuzes gemaakt worden.

Dit onderdeel van Moeders van Morgen bestaat uit zes online vragenlijsten die gaan over algemene gezondheid, leefstijl, geneesmiddelgebruik en vaccinaties, maar ook over het verloop van de zwangerschap, bevalling en de gezondheid van het kind. Wanneer er borstvoeding wordt gegeven vragen we ook naar het geneesmiddelgebruik in die periode.

Zwangere vrouwen vullen deze vragenlijsten zelf in. Als verloskundige kun je daarbij wel ondersteunen. Je kunt cliënten informeren en ze via een zorgverlenersaccount uitnodigen om deel te nemen aan Moeders van Morgen. Zo ontstaat er een goed beeld over de dagelijkse praktijk, welke keuzes worden gemaakt en wat er wel en niet wordt gebruikt. Moeders van Morgen gebruikt de informatie ook om in de toekomst nog betere adviezen aan verloskundigen en cliënten te geven.

Alle informatie over Moeders van Morgen is samengevat in deze infographic. Heb je nog vragen of wil je een zorgverlenersaccount aanvragen, mail dan naar info@moedersvanmorgen.nl.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur