KNOV Winkelmandje (0) Menu

Lachgas bij bevalling maakt comeback

22 juni 2011

Het lachgas/zuurstofmengsel voorheen Entonox®, nu Relivopan® (kortweg 'lachgas’) kan door aanscherping van randvoorwaarden weer opnieuw gebruikt worden. Hierdoor maakt lachgas een comeback als pijnbestrijdingsmiddel tijdens de bevalling.

Tot een aantal jaren geleden werd in Nederland lachgas als pijnbestrijdingsmiddel tijdens de baring gebruikt. Dit gebruik is gestopt vanwege vermeende gezondheidsrisico’s voor degenen die het lachgas toedienden. De KNOV en het Erasmus MC te Rotterdam hebben na uitvoerig onderzoek, en in nauw overleg met de Arbeidsinspectie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de randvoorwaarden voor het gebruik van lachgas aangescherpt. Hierdoor kan het lachgas weer veilig toegepast worden.

Twee belangrijke stappen

Randvoorwaarden
De aangescherpte randvoorwaarden vindt u terug in het rapport “Randvoorwaarden voor het gebruik van Relivopan® in eerstelijns geboortecentra” Randvoorwaarden voor het gebruik van Relivopan in eerstelijns geboortecentra . In dit rapport vindt u ook achtergrondinformatie over het gebruik van het middel tijdens de baring. Het kan u helpen een beslissing te nemen of u lachgas als pijnbestrijdingsmiddel wilt gaan aanbieden in uw geboortecentrum.

Implementatie
De bevindingen inclusief protocollen van de pilot in het eerstelijns geboortecentrum Sophia van het Erasmus MC zijn opgenomen in het Handboek Lachgas. Careyn kraamzorg en het Erasmus MC hebben onlangs een overeenkomst getekend. In deze overeenkomst staat dat Careyn kraamzorg als unieke licentiehouder van het Handboek Lachgas, zorgt voor de herintroductie binnen de verloskundige zorg in Nederland.

Landelijke implementatie
De komende maanden werkt Careyn kraamzorg de implementatie van het gebruik van lachgas verder uit. Zij verzorgt de organisatie en de opleiding voor het gebruik van lachgas. Voor de technische begeleiding is het bedrijf Heinen en Löwenstein ingeschakeld. Wilt u meer weten dan kunt u contact opnemen met Hiske Ernst, projectleider lachgasimplementatie (telefoon 088 123 99 55 of h.ernst@careynkraamzorg.nl).

Voor meer informatie zie ook:
- Het nieuwsbericht van 30 -11-2009 over afsluiting van het haalbaarheidsonderzoek van de KNOV.
- Het nieuwsbericht van 25-6-2010 over afsluiting van de pilot in het eerstelijns geboortecentrum Sophia van het Erasmus MC te Rotterdam lees nieuwsbericht

- De pagina over pijnbehandeling Relivopan en pijnbehandeling
Of neem contact op met Margriet Weide, mweide@knov.nl of 030-2823128.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur