KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV-voorzitter Carola Groenen spreekt tijdens PMNCH- board meeting

12 juli 2019

Van 9 tot 11 juli vond de 23ste board meeting van the Partnership for Maternal, Newborn & Child Health (PMNCH) plaats. In den Haag kwamen het PMNCH – bestuur, waarnemers en bondgenoten samen voor een gezamenlijke ambitie: betere gezondheid & welzijn voor vrouwen, kinderen & adolescenten.

Carola Groenen – voorzitter van de KNOV – sprak op 10 juli meer dan 100 leiders uit de gezondheidssector en vijf ministers van volksgezondheid toe over ons verloskundig systeem. Met inspirerende voorbeelden als CenteringPregnancy liet zij zien wat Nederland uniek maakt binnen de geboortezorg. Ook ICM- president & PMNCH-bestuurslid Franka Cadée, was aanwezig in Den Haag.

Kwaliteit van zorg verbeteren zodat vrouwenrechten beschermd worden

Tijdens de meeting stond de volgende vraag centraal: Hoe kunnen PMNCH-partners ervoor zorgen dat de gezondheid en het welzijn van vrouwen, kinderen en adolescenten prioriteit
blijven op de globale ontwikkelingsagenda’s? Wereldwijd sterven er nog teveel vrouwen en kinderen als het gevolg van ontoegankelijke zorg. Naast het terugdringen van de moeder -en kindsterfte wil de PMNCH ook de kwaliteit van zorg verbeteren, zodat vrouwenrechten worden beschermd. ‘Vrouwen willen meer dan niet sterven tijdens de bevalling, ze willen ook gelijkwaardige en kwalitatief goede zorg’, aldus Franka Cadée. De PMNCH start hiervoor een krachtige lobby: een gezamenlijke boodschap formuleren die de invloedrijke partners vervolgens verspreiden. Dit is cruciaal in een tijd waarin vrouwenrechten steeds vaker onderwerp is van de politieke discussie. De KNOV schaart zich achter deze lobby.

KNOV is lid van het PMNCH-platform

De KNOV is sinds 2019 lid van het PMNCH- platform. PMNCH wordt gefaciliteerd door de WHO en is een alliantie van meer dan 1000 organisaties uit 192 landen. PMNCH heeft als doel de betrokkenheid, afstemming en verantwoordelijkheid van partners in gezondheidssector te vergroten. Hiervoor creëert PMNCH een multi-stakeholderplatform dat de succesvolle implementatie van de wereldwijde strategie voor de gezondheid van vrouwen, kinderen en adolescenten ondersteunt.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid