KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV stuurt brief aan minister: voorlichting kan niet zonder kinderwensspreekuur

27 januari 2011

De KNOV heeft een brief gestuurd aan minister Schippers van VWS waarin bezwaar wordt gemaakt tegen haar besluit om geen tarief voor het kinderwensspreekuur in te stellen. In de brief laat de KNOV weten geen verantwoordelijkheid te nemen voor de folder over zwanger worden die momenteel geschreven wordt. Het kinderwensspreekuur maakt hier volgens de KNOV onlosmakelijk deel uit van de voorlichting aan zwangeren.

De folder, die wordt ontwikkeld door het RIVM, is onderdeel van de collectieve voorlichting over zwanger worden. De KNOV vindt dat de investering in deze folder niet nuttig is als er geen tarief komt voor het kinderwensspreekuur. De brief van de KNOV is een reactie op de brief van de minister van 14 december.

Fragmenten uit de brief van de KNOV:

"Tot onze grote verbazing en met teleurstelling hebben wij in uw brief aan de Tweede Kamer van 14 december jl. kennis genomen van uw besluit over het kinderwensconsult. Verbazing omdat u hiermee lijnrecht ingaat tegen een al eerder unaniem geuite wens van diezelfde Tweede Kamer. Teleurstelling omdat uw besluit niet bijdraagt aan het terugdringen van de babysterfte." [...]

"Dat het kinderwensspreekuur, tezamen met een krachtige algemene boodschap, meerwaarde heeft voor de gezondheid van de aanstaande moeder en kind, daarover bestaat en bestond een grote mate van overeenstemming. Het was ook een van de centrale aanbevelingen van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte. De Stuurgroep heeft zich hierbij gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad over preconceptiezorg , de ervaringen uit eerdere pilots die onder regie van de KNOV zijn uitgevoerd, alsmede het project vroegtijdig gebruik van foliumzuur gesubsidieerd door het Ministerie van VWS."

De KNOV zet op dit moment een lobby uit richting Tweede Kamer, met het oog op het algemene overleg over zwangerschap en geboorte van donderdag 10 februari. Dit overleg is naar aanleiding van de brief van de minister van 14 december.

Brief KNOV aan Minister over preconceptiezorg

Brief minister Schippers maatregelen geboortezorg (14 december 2010)

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid