KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV ondersteunt petitie Longfonds: Geef kinderen gezonde lucht!

08 juni 2021

Vandaag overhandigen Longfonds en de Long Alliantie Nederland het manifest ‘Geef kinderen gezonde lucht’ aan de leden van de Tweede Kamercommissies Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zij roepen op tot het aanstellen van een speciale gezant voor gezonde lucht om daarmee een nieuwe impuls te geven aan het creëren van gezonde lucht. De KNOV ondersteunt deze oproep. Kinderen moeten kunnen ademen zonder daar ziek van te worden.

Het risico op het ontwikkelen van een longziekte begint al in de eerste 1000 dagen van een kinderleven. Zelfs al in de baarmoeder wordt een kind blootgesteld aan luchtvervuiling.(3) Er is een verband tussen luchtvervuiling en een verlaagd geboortegewicht. En daarmee met het ontwikkelen van astma en een verminderde longfunctie op latere leeftijd. Er zijn ook aanwijzingen voor een relatie tussen vieze lucht en een verminderde longontwikkeling.

Naast een grote groep maatschappelijke en politieke (jongeren)organisaties hebben ook tientallen wetenschappers en duizenden Nederlanders hun steun betuigd, omdat zij zich zorgen maken over de luchtvervuiling in Nederland. Dat maakt dat er een stevige coalitie staat om het nieuwe kabinet te wijzen op het belang van gezonde lucht en daar ook actie op te ondernemen.

De complete tekst van het manifest en de lijst van ondertekenaars (die continu wordt aangevuld) is te vinden op de website van het Longfonds.

De online petitieaanbieding live bekijken? Dat kan van 13.00 - 13.15 uur via de Videostream Geef kinderen gezonde lucht | Longfonds.

Longfonds

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur