KNOV Winkelmandje (0) Menu

KNOV jaarplan: feedback vanuit de regio’s

30 september 2021

In de aankomende ALV van november legt de KNOV het jaarplan en de begroting voor 2022 voor aan haar leden. De input van de leden voor het jaarplan is belangrijk. Verschillende klankbordgroepen hebben met de desbetreffende programmamanager een eerste conceptjaarplan op de verschillende programma’s opgesteld. De programmamanagers hebben deze de afgelopen tijd in hun regio’s besproken met de regiovertegenwoordigers:

  • Voorzitter (of bestuurslid) van een coöperatie, zorggroep of kring
  • Klinisch verloskundige die haar collega’s in het ziekenhuis vertegenwoordigt
  • Verloskundig bestuurslid van een VSV

  Ervaring uit de regio Zuidoost

  Patricia Jansen, programmamanager Preventie en aanspreekpunt voor de regio Zuidoost (Brabant, Limburg en Nijmegen e.o.) vertelt over haar ervaring bij het ophalen van feedback in haar regio:

  De regio's betrekken bij het vormgeven van het jaarplan werd natuurlijk eerder wel gedaan, maar niet in deze vorm. Ik was blij om te zien dat er in deze opstartfase uit bijna de helft van de regio's iemand aanwezig was. Er waren zeven vertegenwoordigers van de regio Zuidoost: drie klinisch verloskundigen en vier mensen namens de eerste lijn.

  De aanwezigen vonden het erg fijn en waardevol om betrokken te worden bij het richting geven aan het jaarplan voor 2022. We zijn in anderhalf uur alle aangeleverde doelstellingen vanuit elk programma doorgelopen. En het was mooi om te horen dat we op de goede weg zijn; in zijn algemeenheid lieten de regiovertegenwoordigers weten dat ze zich kunnen vinden in de punten die zijn aangedragen en opgenomen.

  Besproken onderwerpen
  Een aantal punten die aangegeven werden, licht ik hieronder uit. De volledige terugkoppeling uit de regio wordt door de directie, bestuur en de commissie ALV beleidszaken meegenomen in het proces tot een uiteindelijk voorstel aan de ALV.

  • We moeten met elkaar bepalen wat wij onder Sociale Verloskunde verstaan. Het advies daarbij is: focus je op één ding, en dan het liefst Centering Pregnancy, omdat dit bewezen leidt tot betere resultaten en meerdere doelstellingen tegelijk aanpakt;
  • Aandacht voor de vele uittredende verloskundigen: waarom is dat, zijn ze wellicht anders inzetbaar, is specialisatie binnen de verloskunde een oplossing?
  • De werkdruk is groot, collega’s vallen om. Hier zou in het jaarplan meer aandacht voor moeten zijn, misschien zelfs een aparte pijler.

  Keuzes maken
  Meerdere verloskundigen gaven als aandachtspunt de belasting van de verloskundige. En dan met name om hen niet te overvragen met alle zaken uit het jaarplan die we vanuit de KNOV willen oppakken. Het stevige advies was: maak keuzes. Liever een paar punten uitwerken tot een volledig succes, dan heel veel oppakken en weinig resultaat boeken.

  We sloten de sessie af met een rondvraag: wat vond iedereen ervan? De reacties van de regiovertegenwoordigers waren overwegend positief, ze vonden dit een goede wisselwerking. Zelf vond ik het ook heel prettig om echt op inhoud met de regio's in gesprek te gaan en te kijken naar de toekomst van de geboortezorg.

  Lees ook: KNOV jaarplan: voor en dóór de leden

  Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

  Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

  Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

  Word lid

  Contact

  Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

  Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur