KNOV Winkelmandje (0) Menu

Internationale Week van Respect voor de Geboorte

18 mei 2020

Jaarlijks worden in de derde week van mei acties gehouden door ENCA (European Network of Childbirth Associations) in de Internationale Week van Respect voor de Geboorte (IWRC International Week for Respecting Childbirth)

Er wordt aandacht gevraagd voor respectvolle behandeling en zachte geboorte, uitgaande van de kracht van de vrouw om haar kind onverstoord op de wereld te zetten. De acties worden , zowel op Nationaal als Europees niveau gehouden. Het thema van deze week wordt samen met alle ENCA-landen vastgesteld. Dit jaar is het thema: ‘My Decision Must Be Respected’

Meer dan andere jaren is dit thema actueel. Zeker in de huidige corona-crisis, waar andere belangen de overhand dreigen te krijgen, en beslissingen niet zelden zonder consent van de vrouw zelf worden genomen.

Het gaat vooral om inspraak van de vrouw tijdens haar zwangerschap en bevalling. In ons land zijn daar de laatste tijd grote stappen in gezet, alhoewel het nog lang niet altijd in praktijk wordt gebracht.

Oprecht ‘informed consent’ waar de barende vrouw respectvol in de besluitvorming wordt betrokken en háár afgewogen keuze gerespecteerd wordt, is dan ook hét thema waar ENCA in deze week aandacht voor vraagt.

Er zal van 17 t/m 24 mei vooral via sociale media berichten worden verspreid. ENCA Nederland hoopt dat het thema zoveel mogelijk wordt gedeeld onder zwangeren, verloskundigen en geboortewerkers.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid