KNOV Winkelmandje (0) Menu

Inbouw GROW-curves door Orfeus klaar

09 oktober 2014

Orfeus heeft de GROW-curves, ontwikkeld door het Perinatal Institute uit Engeland, ingebouwd in hun systeem. Voordat deze curves beschikbaar worden gesteld, moeten deze getest worden door een externe auditor. 

In afwachting van deze test voor de GROW-curves, wil Orfeus u andere curves aanbieden. Deze curves zijn gebaseerd op de zogenaamde ABCD formule. Wij vragen u met klem deze ABCD-curves niet te gebruiken!

​Waarom ABCD-curves niet gebruiken?

Wij vragen u de aangeboden ABCD-curves nadrukkelijk niet te gebruiken om de volgende redenen:

  • Deze ABCD-curves waarborgen geen kwaliteit en zijn suboptimaal in vergelijking met de GROW-curves uit Engeland. De ABCD-curves zijn niet gevalideerd en minder representatief omdat zij gebaseerd zijn op gegevens van slechts 9000 vrouwen (die van de GROW uit Engeland op 300.000 vrouwen). Ze hebben, in tegenstelling tot de GROW-curves uit Engeland, bijvoorbeeld geen update en bieden geen mogelijkheid tot vergelijking van opsporing binnen uw eigen praktijk met die van andere praktijken.
  • Door de ABCD-curve te introduceren komen er verschillende curves in omloop in Nederland. Hierdoor kunnen mogelijk verschillen optreden in het optimaal geschat gewicht voor hetzelfde kind. Gebruik van verschillende curves tegelijk schept verwarring. Dit is zeer ongunstig voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek waarmee opsporingspercentages in kaart gebracht worden.

Even wachten op de integratie van de GROW-curves

Het is bijna zover dat de GROW-curves uit Engeland geïntegreerd aangeboden kunnen worden in alle drie ( Orfeus, Vrumun en Onatal) de eerstelijns softwarepakketten. Wij doen dan ook een beroep op u om nog iets langer te wachten totdat de GROW-curves uit Engeland na de test geïntegreerd worden aangeboden.

Wilt u alvast oefenen met het plotten van uw fundus-symfyse metingen? Dan kunt u  hiervoor de stand alone webapp gebruiken.

Kosten inbouw GROW-curves Orfeus

Orfeus meldt dat hun gebruikers misschien moeten gaan betalen voor de GROW-curves uit Engeland. De KNOV vindt het erg belangrijk dat verloskundigen de curves kunnen gebruiken zonder extra kosten. Daarom heeft de KNOV de kosten die het Perinatal Institute maakt voor de ontwikkeling, onderhoud en kwaliteitscontrole van hun curves voor de duur van drie jaar, op zich genomen. Inbouwen van de curves valt, naar de mening van de KNOV, onder het reguliere onderhoud en ontwikkeling van het softwaresysteem. 

Meer informatie

Lees meer over de:

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur