KNOV Winkelmandje (0) Menu

‘Hoge’ startsalaris verloskundigen

26 september 2013

Diverse media berichten over het hoge startsalaris van verloskundigen. De KNOV is van mening dat het inkomensdeel van een voltijdswerkende verloskundige niet zomaar te vergelijken is met elke andere willekeurige afgestudeerde hbo-er.

In het inkomen van een verloskundige zitten bijvoorbeeld ook posten voor pensioen, alle denkbare werkgeverslasten en vergoeding voor avond-, nacht- en weekenddiensten. Daarnaast is het startsalaris van de zelfstandige verloskundige hetzelfde als het eindsalaris. Een 22-jarige net afgestudeerde verloskundig verdient evenveel als bijvoorbeeld een 48-jarige verloskundige met 21 jaar ervaring. En er wordt direct vakbekwaam, vakvolwassen, met een relatief forse werkbelasting gewerkt.

Het startsalaris is ook afhankelijk van hoe en waar een verloskundige begint. Verloskundigen in loondienst bij een ziekenhuis of eerstelijns praktijk beginnen in een schaal met een maandsalaris van tussen de € 3000 en € 3300. Begint een verloskundige direct een eigen praktijk dan is het maar de vraag of er per direct ook 105 zwangeren (de norm vastgesteld door NzA) begeleiden per jaar. Zo ja, dan zal het inkomen zijn zoals in de media wordt genoemd, namelijk rond de 3900 euro. Daar staat dan normaal tegenover dat de kosten in de beginperiode hoger zijn omdat er voor overname van een praktijk ook goodwill moet worden betaald.

Verloskundigen hadden jarenlang te maken achterstallig onderhoud in de tarieven. In de periode van 2010-2012 is het norminkomen stapsgewijze verhoogd, waardoor de achterstand voor een belangrijk deel is ingelopen. De tarieven van de verloskundigen worden gereguleerd. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt deze vast.

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Reacties

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 030 369 09 00 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur