KNOV Winkelmandje (0) Menu

Genomineerden Univé Paludanus Prijs bekend

13 september 2011

De nominaties voor de Univé Paludanus Prijs zijn bekend: de drie zorgorganisaties die dit jaar kans maken op de prijs van 10.000 euro zijn VieCuri Medisch Centrum uit Venlo, ziekenhuis Rijnstate uit Arnhem en Triade Flevoland. De Univé Paludanus Prijs is bedoeld voor projecten in de zorg die eraan bijdragen dat patiënten en cliënten zélf een duidelijke kwaliteitsverbetering ervaren.

VieCuri Medisch Centrum Venlo: niet-chirurgische behandeling van morbide obesitas
Voor patiënten met ernstige obesitas bestaat behandeling meestal uit een operatie. VieCuri heeft een programma waarin patiënten in drie jaar leren hun leefstijl structureel te veranderen. De patiënt krijgt behandeling in groepsvorm, afgewisseld met individuele consultaties bij internist, physician-assistent, diëtist, inspanningsfysioloog en soms psycholoog. Patiënten vallen gemiddeld 19 kg af in 18 maanden. Zo kan operatie in 20-25% van de gevallen vermeden worden. Medicatie wordt in die gevallen afgebouwd en sommige ziektes worden beter ingesteld of genezen.

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem: CT-scan op inloop, werken zonder wachtlijst
Voor een CT-scan bestond voorheen een afspraaktijd van gemiddeld twee weken met daaraan vastgekoppelde dagen dat het CT-onderzoek mogelijk was. Door aanpassingen in het proces kan de patiënt nu zelf bepalen wanneer hij voor CT-onderzoek komt, meestal aansluitend aan het specialistenbezoek. De patiënt kan direct terecht en is voor sommige CT-onderzoeken enkele minuten later weer klaar. De productie van de CT-scan is door deze aanpassingen met 30 procent toegenomen. De veiligheid van de patiënt is aan alle kanten gewaarborgd.

Triade Flevoland in Almere: Zó Actief
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de mensen met een beperking te weinig beweegt. Triade ontwikkelde in samenwerking met de regionale ROC’s een programma dat mensen met een verstandelijke of psychosociale beperking stimuleert om meer te gaan bewegen. Studenten van ROC Sport en Bewegen begeleiden wekelijks op twaalf dagbestedingslocaties in Almere 140 cliënten met bewegingsactiviteiten als zwemmen, huiskamerfitness, wandelen, vissen of bijvoorbeeld judo. De cliënten ervaren dat bewegen niet alleen leuk is, maar ook zorgt voor een betere motoriek, minder overgewicht en een beter humeur.

Onafhankelijke jury
Van de drie genomineerde projecten wordt een professionele video gemaakt, die de organisaties kunnen gebruiken om hun project meer bekendheid te geven. Voor de winnaar is er bovendien een geldbedrag van 10.000 euro, en alle drie de projecten ontvangen een onderscheiding. Een onafhankelijke jury onder leiding van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra beslist op dinsdag 6 december wie de winnaar is. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort.

Het is de dertiende keer dat de Univé Paludanus Prijs wordt uitgereikt. Voor meer informatie

Deel via:

  • Facebook
  • Twitter
  • Twitter
  • E-mail

Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Beroepsorganisatie van en voor verloskundigen

Word lid

Contact

Bel 088 888 39 99 of mail info@knov.nl

Bereikbaar van ma t/m vrij 9.00-17.00 uur